Новина от категория България
Архив на публикациите

В Скопие ужасени, съпругата на премиера им била… българка!!!

"Български вестник разкри, че съпругата на премиера Ковачевски крие тайна от македонската общественост" - с това заглавие на челната си страница "Македонски весник" предава новината за българския произход на Елена Ковачева, която в. "Труд" съобщи в днешния си брой.
Тя е отразена широко от новинарските сайтове в западната ни съседка, които препечатват информацията на "Труд".
"Българският всекидневник публикува документ, в който се твърди, че Елена Ковачевска, съпругата на сегашния македонски премиер Димитър Ковачевски, е българка и е поискала документи за доказване на "българския си произход", пише изданието.
"Бащата и дядото на Елена Ковачевска - Митко Станойковски и Станойко Станойковски са българи, родени в община Босилеград, днес в Сърбия. Босилеградско е под сръбска власт от 1919 г. Целият регион в България е известен като Западните покрайнини и десетки хиляди българи от този регион се преселват в Македония през югославския период.
Всекидневникът ("Труд" - бел. ред.) посочва, че дори фактът, че премиерът Ковачевски крие българския произход и гражданство на съпругата си, е най-голямото доказателство, че българите в Македония са дискриминирани и се страхуват да изразят публично своята етническа принадлежност", акцентира "Македонски весник".
Медията припомня, че по време на местните избори в страната управляващата СДСМ е нападнала кмета Даниела Арсовска (ВМРО-ДПМНЕ) заради уж българското й гражданство. Затова възниква въпросът защо Ковачевски не е информирал обществеността за етническата принадлежност на съпругата си, коментира "Македонски весник". /труд

Публикувана на
19 Май 2022 година