Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Като на Оскарите дадоха новите награди „Пловдив“

На тържествена церемония в Кукления театър в Пловдив, директно излъчвана по БНТ 2, бяха връчени традиционните награди „Пловдив“.За поредна година община Пловдив удостоява със статуетка, грамота и парична награда творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града през предходната 2021 година.
Награда „Пловдив" съществува от 1969 година. През 2020 година е създадена специална почетна книга, в която са записани всички носители на награда „Пловдив" от нейното учредяване до сега. Инициативата е на заместник-кмета с ресор култура Пламен Панов. Наградите се връчват в 12 раздела.
Директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев взе наградата „Пловдив“ за цялостно творчество на церемония в Кукления театър. „Аз съм хем смутен, хем поласкан от получаването на награда „Пловдив“. Ако съдбата не ме бе изпратила в този невероятен град, ако не бях срещнал тези талантливи актьори, то това нямаше да се случи“, каза просълзен Кръстю Кръстев. Другият номиниран бе Леонард Капон.
За първи път церемонията се проведе в сградата на Държавен куклен театър, който тази година отбелязва 75 години от създаването си. Водещ бе актрисата Йоанна Буковска-Давидова, а актьорите на Кукления театър представяха с артистични мултижанрови откъси всяка една от категориите на наградите.
Антон Баев взе статуетката за „Журналистика". Той получи приза за книгата си „Начо in my mind”, в която е събрал серия интервюта с Атанас Кръстев – Начо Културата. Те са правени през 1997 година. Тази година Пловдив ще отбележи 100 години от рождението на "кмета на Стария град".
За художествен превод наградата взе Здравка Петрова за „Записки на блокадния човек“ от Лидия Гинсбург. В нея се разказва за близо 900-те дни ленинградска блокада.
„Ако Лидия беше жива сега, тя щеше да е по площадите и да носи лозунги против войната. После щеше да бъде тормозена и наричана „чуждестранен агент“, каза при приемането на приза г-жа Петрова.
Носителите на наградите в другите категории са:
За Архитектура – арх. Радка Стефанова от „Арконт Дизайн“ за ДГ „Перуника“ и Средно училище „Любен Каравелов“.
За Аудиовизуално изкуство и операторско майсторство – Георги Вачев за изложбата „Музи“, която е част от Международните фотографски срещи.
За Танцово изкуство – Мюзикхолен театър Пловдив за спектакъла "Прераждане“.
За Музика наградата отиде при Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ за „Приказки в оркестъра“.
За Театър бе отличен спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър Пловдив.
В раздела „Изкуство за деца“ бе отличен Кукления театър за спектакъла му „Бомбето“.
За Изобразително изкуство – Силвия Митовска и Петър Белев, за изложбата им „Персона“
За Мултижанрово съвременно изкуство награди взеха Пловдивската опера за „Кармина Бурана“ на Бунарджика и АМТИИ за „Made In The Academy”.
За Опазване на културното наследство статуетката на Димчо Павлов получи екипът от БНТ Пловдив, който създаде 10 кратки филма за пловдивски исторически забележителности. марица

Публикувана на
19 Май 2022 година