Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Цацаров се връща като обвинител в Пловдив

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров най-вероятно ще се върне като обвинител в родния си град Пловдив. Вече не искал и да чуе за политика, въпреки че имал няколко оферти от силни хора в ГЕРБ. Цацаров търсил спокойствие и възнамерявал да се върне под тепетата, където бил изключително уважаван като магистрат.
Познати на бившия главен прокурор твърдят, че оставката му не е плод на какъвто и да е политически натиск, това било лично решение, което целяло да запази името чисто.
Според анализатори обаче, оставките на Иван Гешев и Сотир Цацаров са ключови в борбата срещу Бойко Борисов.
Сотир Стефанов Цацаров учи в Езикова гимназия „Пловдив“ и право в Юридическия факултет на Софийския университет. Член на БКП в казармата още преди да започне обучението си по право университета. Семеен, с едно дете. Владее английски език.
От 1 октомври 1992 г. става съдия в Районен съд – Асеновград, а след четири години – от 1 март 1996 г. – и негов председател.
На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на горестоящата инстанция, Окръжния съд – Пловдив, наказателно отделение, без да е бил редови съдия в този съд.
От 21 януари 1999 г. до 2012 г. Цацаров е председател на Окръжния съд – Пловдив. Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ. Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания. /лупа

Публикувана на
17 Януари 2022 година