Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Влюбени ватмани убити от колега-завистливец

Преди 22 години две убийства разтърсват София. Не само с жестокостта си, а и с жертвите, които са ватмани, убити направо в трамваите, които карат. На 13 май 2000 г. 23-годишният Лазар Колибаров е открит в кабината на последната спирка в кв. „Хладилника“, припомнят от Труд.
Той е застрелян с 2 куршума. Няколко месеца по-късно в трамвай №9 ватманката Анита Методиева е гръмната в слепоочието. Убиецът я съблича гола и я хвърля в шахта в тунела на НДК. Ватманите в цяла София готвят протест, има опасност столицата да остане без транспорт. Часове преди блокадата става ясно – техен колега – 25-годишният Явор Христов, е авторът на двете жестоки убийства.
На 12 май 2000 г. Лазар Колибаров се качва, както обикновено, в трамвай №9. Предстои му поредната смяна, която за него ще се окаже последна. Малко след полунощ на 13 май колегите му напразно го чакат да се прибере в депото в кв. „Красно поляна“. Оттам пращат дежурен с автомобил да го намери някъде по трасето.
Около 1.00 ч той се натъква на страшна гледка. Мотрисата е спряла на последната спирка в кв. „Хладилника“, а ватманът лежи окървавен върху таблото на трамвая. Той е убит с два куршума. Колегите му от цяла София се вдигат на протест и искат полицията да им гарантира сигурност. Те припомнят десетки случаи на нападнати и бити ватмани, но не са очаквали някой от тях да бъде застрелян.
Лазар е млад мъж, който се канел скоро да предложи брак на красивата си колежка Анита. Той не знае, че неговият колега Явор Христов го наблюдава и замисля убийството. Лазар вече 4 години работел в депото и се влюбил в Анита, независимо, че тя била с 3 години по-голяма от него. Двамата работели на една линия и Явор напразно опитвал да развали двойката.
“Около 10-15 пъти съм се опитвал да говоря за чувствата си, но Анита реагираше все по същия начин, макар и с леки нюанси. Само веднъж на рождения ѝ ден отидох при нея, дадох ѝ цветята и подаръците. Поне според мен доста се зарадва и каза, че може би не ги заслужава”, признава Явор пред психолозите след двете убийства.
Според убиеца, причината е колегата му Лазар, който настойчиво ухажва Анита и се вижда, че и тя не е безразлична към него. Явор наблюдава любовта между двамата си колеги и става все по-нервен.
„Бях си взел един бинокъл и с него видях, че Анита му се беше увесила на врата, а твърдеше пред мен, че не е такава. Донякъде гледах на Лазар като на пречка към Анита. Опитвах се и аз да се разбирам с нея, но не ставаше”, признава Явор при разпитите. Той решава да убие Лазар, отива на битака и се уговаря да купи оръжието - „Уебли и Скот” със заглушител и 20 патрона. Остава само да реши кога да отстрани конкурента си.
Проучва внимателно работния график на Лазар и решава, че най-добре да го убие в края на смяната, когато няма пътници. Избира спирка на кв. „Хладилника“. Мястото е безлюдно нощем, жилищните кооперации са сравнително далече. Когато се качва в мотрисата, Лазар не се учудва, защото двамата се познават. Секунди, преди да потеглят към депото, Явор вади пистолета и стреля в тила на жертвата. След това спокойно се прибира вкъщи.
Въпреки, че МВР хвърля доста ресурс в разкриването на престъплението, резултата няма. Най-правдоподобната версия в момента е, че ватманът се е скарал с някой от късните пътници, който може да е бил пиян или дрогиран.
Пред Явор пътят към сърцето на Анита вече е свободен. Младата жена обаче не може да се отърси от мъката си по Лазар, с когото имали планове за бъдещето. Тя се държи с Явор още по-лошо от преди и това решава съдбата й.
„Аз можех да ѝ дам обич, но безизходността на положението ме накара да я убия. Това означаваше да се самозалъгвам докрай. Мисля, че доста съм съм се борил за любовта”, признава двойният убиец.
Започва да следи и Анита и решава, че най-подходящото място за убийството е отсечката между площад „Възраждане“ и подлеза на НДК, където се кани да скрие трупа на ватманката. Предварително с щанга размества капака на шахтата, която се намира на завоя в тунела. По-късно там ще бъде открито голото тяло на младата жена. Качва се в трамвая й и изчаква всички пътници да слязат. На „Възраждане“ се приближава и стреля в тила й.
Анита загива на място, а Явор издърпва тялото й и се настанява на нейното място. Той трябва да откара мотрисата до тунела на НДК, където е приготвил шахтата. Съблича жертвата и изхвърля тялото й, след това продължава с трамвая до бул. „Черни връх“, където слиза. Дрехите“ на Анита крие в отдушник на бул. „България“.
Разследващите вече знаят, че убиецът е ватман. Кръвта на жертвата се е стичала в мотрисата и е ясно, че Анита е убита някъде по-рано по маршрута. Много помага и светският лъв Евгени Минчев, който е бивш ватман. Той разказва на следователите, че мотрисата е от най-съвременните и може да бъде карана само от ватман, и то със специална подготовка.
Полицията започва да стеснява кръга около заподозрените, говори с колеги на жертвите за личните им отношения. Така стига до Явор, който е разпитван с полиграф. На детектора на лъжата мъжът не издържа и признава престъплението. На мястото, на което е открит трупа на Анита, се събира цялото ръководство на МВР.
Часове по-късно шефът на Националната полиция лично ще отиде в депото в „Красна поляна“, за да съобщи новината кой е убиецът. Това предотвратява готвеното гражданско неподчинение на ватманите в София, които са били сигурни, че маниак ги избива по списък.
Ватманът Явор Иванов очаквано получи доживотна присъда за двойното убийство. Той няколко пъти поиска от съда да „се включи отново в обществото“. Даже написа на 7 страници желанието си за по-лека присъда, като се оправда с това, че действал от страст и бил импулсивен.
Явор лежи в Софийския затвор, където ще остане поне още 7-8 години, преди да започне да атакува съда с искания за предсрочно освобождаване. Другите затворници казват за него, че е затворен и мълчалив – същият, какъвто го описваха колегите му в депото в „Красна поляна“.
Труди се като чистач, но не общува дори и с другия затворник, с който дели една килия. Дали съжалява за убийството на Лазар, не се знае, но за убийството на Анита определено се разкайва, твърдят надзиратели./труд

Публикувана на
17 Януари 2022 година