Архив на публикациите

Бг подправка е обявена за №1 в света

Видяна: 8235 пъти

Българската шарена сол е на първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas. Изданието съпоставя вкусове и аромати от различни държави. Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала.
Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия, отбеляза LADYZONE.
"Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене", пишат от изданието.
Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името "шарена" идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.
В книгата "Подправките като храна и лекарство" като задължителна съставка се споменава чубрицата. А по желание може да се добави нещо люто.
В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5.
Следват я ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др. /блиц

Публикувана на
15 Януари 2022 година