Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Какво не трябва да ядем след 15 часа

Видяна: 24888 пъти

Диетолозите са установили, че след 15:00 часа метаболизмът на организма рязко се забавя, съответно въглехидратите се усвояват по-бавно. Организмът не изразходва енергията и започва да складира приетите въглехидрати като мазнини.
Ето с какви продукти не трябва да се злоупотребява следобед, какво е „правилото на екватора“ и как действа, разкрива "Рамблер".
Правилото на екватора се основава на човешки биоритми и предполага изключване на всички потенциално вредни храни от диетата след 15:00 часа. Така че, диетолозите препоръчват напълно да откажете следните продукти от менюто след този час: печива, торти, десерти, сладкиши, шоколад, мед и да намалите приемът на плодове.
Макаронените изделия, включително твърдата пшеница, също се усвояват трудно от тялото вечер. Препоръчително е също да ядете ориз и овесена каша сутрин или на обяд. Сушените плодове също са включени в списъка на продуктите, забранени след 15:00 часа според „правилото на екватора“. Те съдържат голямо количество естествена захар, така че е най-добре да се консумират като лека закуска преди обяд.
Освен въглехидратите, диетолозите съветват да се хапват червено месо, сладки млечни продукти и зеленчуци, които съдържат нишесте (картофи, моркови, сладки картофи и цвекло) между 12:00 и 15:00 часа. Нишестето се усвоява най-тудно вечер и причинява излишък от инсулин, който блокира производството на соматотропин, хормон на растежа, който пряко влияе върху процесите на изгаряне на мазнините в тялото.

Публикувана на
13 Януари 2022 година