Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Как „Ботев“ и Сдружението ще отбележат 110-годишнината на клуба

Ботев Пловдив и Сдружение ПФК Ботев представиха пред обществеността целогодишна съвкупност от събития, с които най-старият футболен клуб в България ще отбележи своята 110-годишнина.

„И този път ние, феновете, сме единни, разчитаме на подкрепата на всеки един ботевист и пловдивчанин, а също така срещаме и подкрепа от страна на клуба и мажоритарния собственик, г-н Антон Зингаревич, за което им благодарим“, подчертаха представители на Инициативния комитет, в който освен фенове влизат и бележити пловдивчани и ветерани от жълто-черния отбор.
Първото от няколкомесечната поредица събития ще бъде стартирано още през следващата седмица – конкурс за детска рисунка по логичната тема Ботев. Децата ще са разделени в 3 възрастови групи, а крайният срок за предаване на творбите е 15 февруари. Те ще бъдат оценявани от специално жури под председателството на художника Константин Константинов.
Логично най-наситен откъм събития ще е март, когато е и рождената дата на клуба. Второто събитие ще се проведе в периода 03.03. – 15.03. и това ще е фотоизложба със 110 фотографии, проследяващи историята на Ботев Пловдив.
В периода между 11 и 13 март сдружение ПФК Ботев и ПФК Ботев АД ще организират награждаване на заслужили дейци и ветерани на футболния клуб. За точната дата, място и час ще бъдете информирани своевременно.
На 12 март ще бъде осъществено и едно дългоочаквано от феновете и гражданите на Пловдив събитие - първата копка на „Мемориален парк 110 години Ботев Пловдив“, който ще бъде първият подобен проект, реализиран в спортна база в България. Този парк ще остане за поколения ботевисти като възможност за почитане историята на клуба и възпитание на младите таланти чрез поддръжката и развитието му. Паркът ще представлява комплекс от мемориални структури, много растителност и величествена гора на Ботев Пловдив.
Също през мартпредстои издаването на юбилейна пощенска марка по случай 110 годишния юбилей на клуба.
Събитията продължават и през лятото. Около 1 юни, по случай деня на детето, ще бъде организиран Детски футболен турнир „Георги Славков – Бенкса“. Подробности за него ще бъдат предоставени на обществеността своевременно.
Отново с мисъл за децата предстои и издаването на специален професионално изработен комикс, който да бъде раздаван безплатно на малките фенове след 15 септември.
В средата на годината предстои огромен тържествен концерт, с който ще отбележим тържественото честване на 110 годишнината в Античния театър. Подробности за участниците в него ще споделим на по-късен етап.
През есента се предвижда реализирането на документален филм „Легендите на Ботев Пловдив”, посветен на историята на клуба. Подробности за излъчването ще предоставим на по-късен етап.
А тъй като винаги сме държали на прозрачността, в самия край на годината ще организираме пресконференция, на която да направим отчет на дейноста на Инициативния комитет и да обявявим конкурс за следващото начинание - идеен проект и изработка на паметник на Динко Дерменджиев - Чико, със срок до пролетта на 2023 г.
За да наберем общия бюджет на инициативите, стартираме дарителска кампания под мотото „110 хиляди лева за 110 години Ботев Пловдив“. Поставяме си амбициозната цел да съберем половината от тези пари от фенове и спонсори, а за другата половина разчитаме на помощта на клуба, за което имаме уверението на г-н Антон Зингаревич.
Ето как и Вие може да се включите в кампанията за отбелязване на 110 годишнината на Ботев Пловдив:
1. Като направите банков превод в откритата сметка за дарения за кампанията: IBAN : BG57 TEXI 9545 1004 0180 01, Сдружение ПФК Ботев
2. Чрез системата за електронни разплащания Paypal на: us@botevplovdiv.org
###
За Сдружение „ПФК Ботев Пловдив”
Сдружение ПФК Ботев (Сдружението) е законният приемник от 1990 г. на футболното дружество "Ботев" от гр. Пловдив, създадено през март 1912 г. Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. То е учредено безсрочно.
Като обединява усилията на своите членове, Сдружение "БОТЕВ" си поставя следните цели:
• Да развива обществено-социална дейност като популяризира и насърчава физическата култура и спорта в полза на гражданското общество;
• Да се грижи и съхранява традициите, цветовете, емблемите, паметниците и други исторически символи на ФК Ботев Пловдив;
• Да осъществява официална комуникация между клубните привържениците и мажоритарния собственик на ПФК Ботев АД Пловдив.
За Ботев Пловдив
Ботев Пловдив е най-старият съществуващ футболен клуб в България. Основан е през 1912 г. и участва в Първа професионална футболна лига. Клубът е двукратен шампион на България през сезоните 1929 и 1966/67, както и трикратен носител на Купата на България през 1961/62, 1980/81 и 2016/17. Патрон на Клуба е великият революционер и поет Христо Ботйов.

Публикувана на
09 Януари 2022 година