Новина от категория Светът
Архив на публикациите

В Одрин пропищяха от български тарикати

Видяна: 20040 пъти

Български тарикати щурмуват пазарите в Одрин с фалшиви пари. Най-пласирани в момента били банкнотите от 20 и 50 лв., пише "Телеграф", позовавайки се на информация от МВР.
От полицията уточняват, че схемата е започнала от близо месец, но се засилва със срива на турската лира и падането на цените.
В момента се правят проверки на куфарни търговци от Свиленград, Хасково и Димитровград, които почти всеки ден обикалят пазарите в Турция.
Схемата започнала да се върти на пълни обороти преди малко повече от три седмици, споделиха разследващи. Тарикатите избирали да пласират банкноти от 20 и 50 лв., тъй като местните търговци не допускали, че за такива дребни пари някой ще тръгне да ги мами.
Много рядко българите обменяли в турски лири, а се знае, че в Одрин навсякъде има табели на български, приемат се и български пари. Клиентите могат да плащат и с евро, но нашенците го избягвали, тъй като нямало откъде да се снабдят с него.
Измамниците избирали да пробутват фалшивите пари на сергии, където имало скупчени много хора и опашка, а продавачите бързали да обслужат всички за кратко време.
„Тогава те не се заглеждат, не им прави впечатление видът на хартията и има ли холограмен знак. Има към момента няколко случая на собственици на магазини, които са се оплакали на местните служби, че са били излъгани. Стойността на покупките не надвишава 1000-2000 лв.“, разказаха полицаи.
По оперативни данни левовете менте, с които нашите търговци щурмували одринските пазари, се правели по мазета в Свиленград от хора, които преди са изготвяли фалшиви дипломи. След срива на лирата и масовото пазаруване с левове обаче започнали да печатат 20-толевки и 50-толевки. Продавали ги на по 50-60 бройки за 20% от стойността им.
„Наши приятели така взеха фалшиви пари да пробват, но ги предупредиха, че ако ги хванат, ще лежат в затвора. Това е от вида измама като едно време с фалшивите фактури пред Илиянци“, споделиха търговци. Освен прах за пране, всякакви запечатани храни, дрехи, нашенците не си позволявали да купуват нищо скъпо с ментетата, за да не попаднат под ударите на турските закони.
блиц
.

Публикувана на
03 Декември 2021 година