Новина от категория България
Архив на публикациите

Новият шеф на парламента на 34 години, депутатка е само нa 26

Видяна: 15006 пъти

Ново поколение депутати вля свежа кръв в 47-ия парламент. В старата пленарна зала нахлуха младежи, родени даже не в края на 70-те, както беше досега, а на финала на 80-те, та и в средата на 90-те години. С различно поведение, обноски, бързина и комуникация изведнъж новата генерация промени изцяло ритъма в законодателната зала. Затова и първият ден на новия парламент мина на високи обороти и невиждана експедитивност.
Заедно с "децата на парламента", законите ще коват и познати стари динозаври от различните партии. Част от оценките на политолозите са, че новата смяна ще донесе истинската промяна и ще обърне отношението на хората към политиците в парламента. Други обаче са скептични и дори обясниха, че в новото Народно събрание се предлага „най-евтиното” - хора, които тепърва ще се учат на гърба на избирателите.
Младежите в парламента излъчиха предимно формациите "Продължаваме промяната" и "Възраждане".
Наред с новия 34-годишен председател Никола Минчев, който внесе нов тон и визия на воденето на заседанието, всички говорят за най-младата депутатка - това е едва 26-годишната Цвета Галунова от „Възраждане”, която е доскорошен треньор по шахмат.
"Държавата е свикнала да определя съдбата на младите, а аз искам да е точно обратното. Последната година бях възпрепятствана да бъда актива и затова се насочих към политиката. Променяйки нещата в нашата държава, мога да допринеса за по-добро бъдеще", обеща Галунова. Тя обаче обясни, че иска отпадане на зелените сертификати и увери, че на входа на НС не са й поискали медицинския документ.
Сред народните избраници в зората на младостта си е и юристката Лена Бориславова, която е 89-ти набор.
Най-млад от "старите" е Кристиан Вигенин. Топсоциалистът е роден на 12 юни 1975-а и бе зам.-шеф и в предишния парламент.
Росица Кирова от ГЕРБ пък, е родена навръх Нова година през 1970-а. Най-възрастният зам.-шеф в парламента е човекът на ДПС Мукаддес Налбант - тя е родена през март през далечната 1958-а.
Следва я тъмносиният генерал Атанасов, който празнува рожден ден на 17 май 1959 г. Шефът на ДСБ бе зам.-председател и в предишния парламент.
Още в първия пленарен ден, депутатите коментираха на ухо, че 34-годишният Никола Минчев трудно ще управлява врелите и кипели политически ветерани в зала, пък и заместниците си Кристиан Вигенин, ген. Атанасов и Мукаддес Налбант. /лупа

Публикувана на
03 Декември 2021 година