Новина от категория България
Архив на публикациите

Идват нови мутации на ковид, щели да ни стигнат буквите от гръцката азбука

Видяна: 14640 пъти

Нови мутации идват, но мисля, че ще ни стигнат буквите от гръцката азбука. Това е в кръга на шегата, разбира се. Не ме изненада появата на Омикрон, това е нормално. Това каза завеждащият лабораторията по инфекции към университета в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на БНТ.
Все пак доста хора се заразяват с коронавирус и е нормално да се появяват нови и нови варианти. Просто трябва да се пазим от заразяване и не само чрез ваксини, допълни той.
"Истината е, че не знаем много за новия вариант, така че ще апелирам да не се изпада в диви спекулации. Има някаква информация, която не е потвърдена научно, според която Омикрон протича доста по-леко'', подчерта д-р Илиев.
По думите му, това да предпочетем преболедуването на COVID пред това да се ваксинираме, не е добра идея, защото може да настъпят лоши последствия за здравето ни в дългосрочен план.
Той изрази мнение, че със следващите варианти най-вероятно ще има повлияване на ваксините и че тяхната ефективност ще намалее, но подчерта, че една бустерна доза "би трябвало да ни предпази от тежко протичане на болестта".
Модифицирането на ваксините не е проблем, проблем би било да се получи разрешение, защото трябва да се извършат определени тестове. Но би било грешка да стоим и да чакаме по-добри ваксини от тези, с които разполагаме в момента, обясни инфекционистът.
По отношение на протестиращите срещу COVID мерките, д-р Илиев отбеляза, че не само в България, но и по цял свят има една фракция от хора, която по принцип протестира срещу всичко, давайки примери с Истанбулската конвенция и правата на LGBT общността.
По темата със задължителната ваксинация д-р Аспарух Илиев заяви, че е либерал по убеждение и не харесва принудителните мерки, но от друга страна призна, че неваксинираната част от населението натоварва сериозно здравната система навсякъде по света.монитор

Публикувана на
03 Декември 2021 година