Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Статуя на древноримската пловдивчанка вдигат на Джендем тепе, на коя жена ще прилича

Видяна: 26474 пъти

Имаме Римски театър. Римски стадион. Одеон. За да оправдаем напълно световния си имидж на Втория Рим, обаче, ни липсва едно - Древноримска Пловдивчанка! С тази обосновка на сесия на Общинския съвет се очаква да бъде внесено предложение за вдигане на статуя навръх Джендем тепе. С категоричното изискване преди това да се проведе Обществено допитване -референдум, с въпроса: “Как да изглежда Древноримската Пловдивчанка?”
Динко ПЕТКОВ


После да не мърморят: “А, дебела е!”. Или пък да се цупят: “Недохранена е!”. Да й намират кусури, че носът й приличал на Бетонния мост. Гърдите й на ученичка в начален пубертет. А краката си ги замята. Такава уговорката прави вносителят на идеята, чието име по негова молба запазваме в тайна. И дава за пример как след обсъждане с 10 000 британци събрали детайлите за образа на идеалната жена – с устните на Анджелина Джоли, веждите на Меган Фокс, очите на Черил Коул, косата на херцогиня Катрин, скулите на Кийра Найтли, носа на Кейт Бекинсейл, бюста на Кели Брук и брадичката Гуинет Полтроу.
Щом обаче бъдещата 33-метрова фигура на жена на средна възраст над пионерската железница ще е на Древноримска съгражданка, значи всичко по нея задължително трябва да е не от фотошопнати холивудки, а взето от натурални филибелийки. За да няма хър-мър подмятания, че имало художествени измислици, чужди на образа на пловдивчанката. Затова вносителят предлага да се ползват като мостра за всяка част от древноримския дамски колос отделни неотразими детейли от визията на известни съвременни жени под тепетата. Кои ще бъдат те и с какви точно части от телата им – това най-напред следва да се гласува на сесия на Общинския съвет. След което да се прибавят в общоградското допитване -рефендум. Тъй като и гражданите, и общинските съветници са партийно разноцветни, за да няма дърлене, най-разумно е предложенията да бъдат на квотен принцип. Като според представителството в местния парламент съответната политическа сила ще поеме ангажимент да предлага своя част за осанката на Древноримската Пловдивчанка.
На ГЕРБ, като водеща сила, й се полагат повече детайли. Очаква се герберите да лансират както следва: Джуките и бедрата на Дани Каназирева. Очите на Дани Каназирева. Заедно с погледа й – този по време на избори. Да е многообещаващ. Или пък вдъхновен - когато изброява какви са личните й заслуги за Пловдив. Прическата на Дани Каназирева. С перчем, развяващ се от вятъра, който, щат-не щат, й правят сега партийците в ГЕРБ. Древноримската Пловдивчанка следва да е малко й мъжествена. А не да изглежда някоя лесна за сваляне. Затова в предложението вероятно ще включи да присъства и осанката на Човека, който стои зад Дани Каназиреви. И я брани от одумките: „Ама нали тази беше загърбила ГЕРБ! Какво сега й се кланяме!“ .
От БСП няма да останат безучастни, въпреки че новата емблемантична фигура ще конкурира Альоша от отсрещния хълм. Очаква се местният червен активист Бебето да предложи събирателния образ на съвременната трудова българска жена – Корнелия Нинова. На реакциите, че е доста трътлеста, което не е типично за пловдивчанки, ще отвърне: „Гледайте каква е по дух, издухва всички, които й се изпречват!“.
Земеделците в Общинския съвет на адвокат Георги Колев резонно ще държи по техен модел да са ръцете. Да бъдат мазолести, отрудени. Може да са по калъпа й на самия Колев. Знак, че във Втория Древен Рим жената е въртяла и мотика, а не само е разлиствала пергамони с древноримски модни журнали.
ДПС-то монополно ще държи на коремчето на бъдещата Древноримска Пловдивчанка. Не трябвало да е като дъска. Ще се търси за модел местна депесарка. Да е по-гюбек – компилация от Ивана и Азис. Възможно е да по тази линия да предложат и Мария Капон.
ВМРО-то изобщо няма да се двуоми. Ще претендира дупето на Древноримската Пловдивчанка да е апетитно като македонска наденица
Спас Гърневски сто на сто ще вмъкне себе си с идеята, че Древноримската Пловдивчанка не трябва да бъде оставена сама на Джендем тепе. „Хем ще й е самотно, хем си е страшничко сама жена на това пусто тепе!”, ще се обоснове поетът-политик. И ще се самопредложи той да бъде изваян в краката й. Как й рецитира. Няма да си личи, че е ода за Георги Димитров и Димитър Благоев, все едно че е интимен сонет, уточнява той.
Посочвайки успеха, на който се радва фигурата на Мильо на Главната, авангардната група на Тютюков, известна със старата си контра с Гърневски, ще настоява встрани от него да бъде саниран и техният симпатизант Стефчо Автографа. Как напира да вземе автограф от Древноримската пловдивчанка.

Публикувана на
02 Декември 2021 година