Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Новата „мъртва“ ваксина срещу ковид

Видяна: 23180 пъти

Френско-австрийският производител Valneva публикува първите данни от проучването. VLA2001 използва убити коронавируси. Новата “мъртва” ваксина срещу COVID-19 е по-ефективна от тази на AstraZeneca, показват клиничните изследвания до момента. Твърди се, че дава повече антитела и по-малко странични ефекти. Това ще бъде първата по рода си в Европа ваксина срещу коронавируса, базирана на убити вируси.
Ваксината VLA2001 е направена с помощта на клетки Vero, които Valneva вече е разработила за ваксината Ixiaro срещу японски енцефалит. Освен това съдържа и инактивирани частици на коронавируса, които са третирани така, че да не могат да причинят заболяване. Добавени са и усилватели на ваксините – вещества, които помагат за укрепване на имунния отговор.
Инактивираните или „мъртви” ваксини съдържат, както посочва и името им, само убити патогени, които вече не могат да се размножават или само компоненти на патогените. Те се разпознават от организма като чужди и стимулират собствената защитна система на тялото да образува антитела, без да се развие болестта.
Управляващият директор на Valneva, Томас Лингелбах, обявил, че компанията иска да получи одобрение на ваксината възможно най-скоро, за да предложи на хората, които все още не са ваксинирани, алтернативно решение за предпазване от болестта. Първите стъпки към кандидатстване за одобрение от британския здравен орган MHRA вече са направени. Заявлението за първоначално одобрение е подадено и до Европейската агенция по лекарствата през есента на 2021 г. Ако получи такова одобрение, Valneva може да започне да доставя ваксината си от следващата година.
Някои хора са скептични към иРНК ваксините на Biontech и Moderna, защото са разработени много бързо и се основават на нов метод. Векторната ваксина на AstraZeneca също е приета от много хора у нас и в други страни по света с недоверие.
За разлика от тези ваксини срещу ковид, одобрени преди, Valneva е класическа „мъртва” ваксина. Наблюдателите смятат, че отдавна установената технология може да убеди и скептиците във ваксините. В крайна сметка, методът се счита за добре проучен и се използва от десетилетия за сезонните имунизации срещу грип, например. Инактивираните ваксини срещу коронавируса вече се използват в Китай (Sinopharm), Русия (Covivac) и Индия (Covaxin) . /блиц

Публикувана на
01 Декември 2021 година