Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Буря вилня край Босфора, има убити

Видяна: 25132 пъти

Мощна буря удари Истанбул и други части на Турция, убивайки поне четирима и причинявайки хаос в 16 милионния град, се казва в изявление на областната управа. До момента има информации за 30 ранени, 3 от които са в тежко състояние. Главната дирекция по метеорология, обяви, че силни бури е имало в много градове около Мраморно море, включително Истанбул, Бурса, Коджаели и Измир. Скоростта на вятъра достигна до 130 км./ч.
Жена беше убита в истанбулския квартал Есенюрт, където силни пориви на вятъра откъснаха част от покрив, който падна върху нея и детето й, съобщи държавната Анадолска агенция. Детето оцеля с наранявания и е в болница, но майката е починала на място.
Друга жена, отишла да ремонтира покрива на сградата в която живеела в квартал Султангази, е ударена от огромна дървена летва по главата. Тя е откарана в болницата, но е починала.
В следствие на вятъра, в кв. Есенюрт, парче от фасада на сграда се е откъснало и е паднало върху главата на Алаатин Чавдар, който е загубил живота си на място.
На други места в града поривите на вятъра събориха часовникова кула, изкорениха дървета и преобърнаха най-малко три тира по магистралата към Одрин, съобщи частна телевизия НТВ.
В следствие на бурята и проливния дъжд в Истанбул, бяха разрушени 33 покрива, паднаха 192 дървета, паднаха 232 опасни предмети, съборени са 52 светофара, стотици автомобили са повредени.
Бурята се отразява негативно и на обществения транспорт и трафика в мегаполиса. Движението се осъществява в една лента по мостовете над Босфора, от съображение за сигурност. Това доведе до огромни задръствания.
Босфора е затворен за морски трафик и фериботните градски услуги също бяха отменени.
Самолетите, които трябваше да кацанат на летищата в мегаполиса, се наложи да заобиколят пистите поради ураганния вятър и повечето бяха пренасочени.
В 16 ч. Контейнерния кораб MSC ALICANTE с дължина 270 метра, плаващ под флага на Либерия, заседна на пристанище в Бейликдюзю.
Бурятапродължива в района на Истанбул и Мраморно море и тази вечер.

Публикувана на
29 Ноември 2021 година