Новина от категория В общината
Архив на публикациите

За над 81 млн. са подписаните договори от Община Пловдив

Видяна: 25720 пъти

Няколко ключови проекта белязаха отиващата си 2021 година в сферата на обществените поръчки и разходването на публични средства в Община Пловдив и бюджетните ѝ структури. По традиция в края на годината „Марица“ прави обзор на това, как и за какво местната администрация е харчила парите на пловдивчани.
За малко над 81 млн. са подписаните договори от Община Пловдив от януари до ноември 2021 г. Сума се разпределя в 158 контракта с 81 отделни изпълнители. Голяма част от средствата отиват за доставки на консумативи или хранителни продукти за детските заведения и социалните кухни в града.
Лъвският пай от средствата по договорите през годината обаче е за градските превозвачи, които си разделят общо 22,8 млн. лева без ДДС за обслужването на линиите под тепетата. Въпреки че процедурата е започнала още през 2020 година, договорът и плащанията според АОП попадат в обхвата на текущата година. Тези средствата не са същински оперативен разход. В този смисъл реалните разходи, направени през обществени поръчки на местната администрация за годината, са едва 59 милиона лева. За справка през изминалата година те са близо 71 млн. лева, а през 2019 г. - цели 83 млн. лева.
Впечатление прави още нещо - най-големият и скъп проект на местна власт близо половин година е без подписан договор,
според базата данни на АОП. Процедурите по следващия етап на водния проект в „Северен“ стартираха още в началото на годината, през май беше избран изпълнител „ПИМК“ ООД, но все още няма подписан договор за мегапроекта за близо 17 млн. лева, въпреки че и процедурите пред КЗК са приключили още в началото на лятото.
На практика най-скъпият договор на местната администрация през годината е с „Парсек Груп“ ЕООД, които получиха 6,1 млн. лева за ремонта на ул. „Даме Груев“ и транспортен възел „Родопи“. Що се отнася до СМР, втората най-значима поръчка е за 5,8 млн. лева, а бенефициенти са няколко дружества „София Асфалт” ООД, “Ай Строй Инженеринг” ЕООД и „Еко-Хидро-90“ ООД по проекта “Обновяване на градската среда в Община Пловдив“, като основните дейности са благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, както и изграждане на детски и спортни площадки.
Третият най-скъп СМР договор е на район „Тракия“ и е спечелен от „Драгиев и Ко“ ООД. Той е на принципа на рамково споразумение за малко под 4 млн. лева без ДДС
и е с предмет поддръжка на инфраструктурата в района. До каква степен ще бъде реализиран този контракт обаче, няма как да знаем, защото средства за него не са отпуснати и очевидно в рамките на това споразумение в района ще се работи на парче, което значи, че ако Общината отпусне средства за ремонти в районите (както направи на последната сесия), автоматично по силата на рамковото споразумение в "Тракия" дейността ще се извършва от фирмата на Цанко Драгиев. Подобен рамков договор засега няма нито едно от другите районни кметства.
С най-много СМР договори за 2021 г. са „Пътинженеринг“ ЕООД. През отиващата си година фирмата на Недялко Бекриев е получила 3 контракта за общо 2,9 млн. лева.
Абсолютните рекордьори при районните кметства са „Северен“ и „Тракия“. Стоян Алексиев и администрацията му са подписали общо 12 договора през годината, но обща им стойност е едва 385 хил. лева. В „Тракия“ пък контрактите са 14 на обща стойност близо 5.3 млн. лева (заради рамковия договор с „Драгиев и Ко“). На противоположния полюс пък е районната администрация в „Източен“, която не е подписала никакви договори през текущата година.
Впечатление прави, че Община Варна е успяла да подпише договори за над 120 млн. лева за същия период. Дори и местната администрация в Бургас успява да подмине Пловдив с малко над 95 млн. лева публични разходи по ЗОП през 2021 година. /марица

Публикувана на
29 Ноември 2021 година