Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Черна картина в болниците

Видяна: 19459 пъти

„При нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Недопустимо е фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, разкри известния кардиолог от столичната болница ИСУЛ "Царица Йонна" д-р Людмил Шопов. Пред БНР той каза, че всеки ден се изписват по 10-12 пациенти, а леглата им се заемат мигновено.
„Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка.
При нас в ковид отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти.
През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен“, добави той.
И разкри още, че е бил уплашен да не стане авария на кислородна инсталация в страната заради огромното количество използвани бутилки за лечение на болните от последната вълна.
„Защото тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни.
И да, хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни – но друг начин няма – иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход“, признава д-р Шопов.
„9 от 10 интубирани загиват, потвърди и доц. Михаил Околийски. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници. /лупа

Публикувана на
25 Ноември 2021 година