Новина от категория България
Архив на публикациите

България ще плаща по 250 000 лв. на загинал в автобуса-ковчег

Видяна: 85920 пъти

След жалейките идва ред на търсенето на справедливост за близките на загиналите в свирепата пътна катастрофата на АМ „Струма“. До 250 000 лева обезщетение на загинал може да присъди съдът, ако се докаже, че пътят е причина за гибелта на десетките души в рейса-ковчег.
„Вината за настъпилото събитие е комплексна, както на шофьора на автобуса, така и на инфраструктурата, изградена в района на катастрофата", казва адвокат Николай Димитров.
Според него на първо четене водачът не се е съобразил с пътната обстановка и намалената видимост. Но от друга страна може да се докаже и вина в изградения път и неговото поддържане. Така лесно може да се направи аналог с трагедията от Своге, където загинаха 20 души. Защото и там са били установени проблеми в пътя и по-точно в неговото проектиране.
Близките на загиналите може да предявят претенция за обезщетения за неимуществени вреди. „Казусът е сложен, защото броят на загиналите е огромен, а лимитите на застраховката „Гражданска отговорност“ на автобуса в Македония са ограничени и няма да успеят да покрият всички претенции на наследниците“, смята адвокатът. Изчисленията показват, че парите от застраховката няма да стигнат дори за една десета за покриване на претенциите. Така ако се докаже съвина на родната Агенция „Пътна инфраструктура“ и застрахователя на автобуса най-вероятно всички наследници ще предявят претенции към пътната служба, защото държавата ни е много по-платежоспособна. Експерти от български застрахователни дружества коментираха пред „Монитор“, че се очаква сумата да достигне поне 25 млн. лева.
Между 200 000 и 250 000 лева иск може да предяви всеки един от родителите на починало дете в катастрофата. Осиротелите пълнолетни деца може да получат до 200 000 лева за загубен родител, за починал брат, сестра, баба или дядо сумата е около 50 000 лева.
Често пътната служба е била осъждана за неподдържане на даден участък и заради лошо изграждане на пътя, показва съдебната практика. Гражданските дела може да продължат около година и половина, а наказателното ще е по-дълго. По информация на „Монитор“ няколко големи български кантори вече са предложили съдействие на македонското правителство за защита на интересите на близките пред българския съд.
„Град Скопие ще отпусне два милиона денара (малко над 63 000 лв., б.ред.) на семействата на починалите от Скопие при катастрофа с автобус, станала преди два дни в съседна България”. Това пише на стената си във фейсбук новият кмет на северномакенодската столица Данела Арсовска, която е с български корен.
/лупа

Публикувана на
25 Ноември 2021 година