Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Бъдещият канцлер на Германия бил скучен робот

Видяна: 9638 пъти

Бъдещият канцлер на Германия, социалдемократът Олаф Шолц трябва да бъде утвърден на поста от парламента, като се очаква това да стане идната седмица. Той е е на 63 години. Досега беше министър на финансите в правителството на Ангела Меркел. Преди това е бил кмет на Хамбург.
Първото му пътуване зад граница в качеството му на канцлер ще бъде във Франция, което показва, че той придава важност на германо-френския тандем в ЕС и смята, че ако този двустранен съюз функционира добре, то това ще е от полза за реформиране на еврозоната и укрепване на ЕС, отбелязва Ройтерс.
За Шолц се твърди, че се вдъхновява от стила на Меркел и дори имитира някои от жестовете й, допълва Франс прес. Според сп. "Шпигел" то е въплъщение на всичко най-скучно в политиката.
Роден в Оснабрюк на 14 юни 1958 г. в семейството на търговски пътник и на домакиня, той постъпва през 1975 г. във влиятелното младежко движение на Германската социалдемократическа партия. Паралелно с това учи за юрист и през 1985 г. открива адвокатска кантора, специализирана в трудовото право. Защитава правата на работниците, от обединението на Германия през 1990 г., до приватизацията и разформироването на компаниите на бившата Германска демократична република през 2002 г.
Кариерата му бележи подем, когато социалдемократът Герхард Шрьодер става канцлер. Шолц е избран за депутат през 1998 г., става генерален секретар на ГСДП през 2002 г. и като такъв всеки ден трябва да обяснява на журналистите в детайли непопулярните либерални реформи на канцлера. Заради монотонния му глас, той си спечелва прозвището Шолцомат и е оприличен на робот, което не му харесва.
През 2007 г. става министър на труда в голямата управленческа коалиция на Меркел, съставена от християндемократите и социалдемократите. От 2011 г. е кмет на Хамбург, където води амбициозна политика във връзка със социалните жилища и малките деца, но се показва доста непестелив с обществените средства.
Когато преди три години Шолц наследява начело на финансовото министерство християндемократа Волфганг Шойбле, той защитава идеята: "Даваме само онова, с което разполагаме".
В партията си Шолц се позиционира като центрист и това дори го маргинализира до такава степен, че през 2019 г. активистите предпочитат за свой лидер един почти непознат политик, който се позиционира определено по вляво, посочва Франс прес, без дори да споменава името на въпросния политик.
Шолц обаче успява да си върне популярността по време на пандемията, като не се поколебава да скъса с бюджетните икономии и да развърже кесията на обществените разходи. В резултат на това ГСДП го избира за свой кандидат за канцлер, въпреки някои скандали, разтърсили министерската му кариера.
Един от тях е фалитът с гръм и трясък на финансовото дружество Уайъркард, което се оказва в основата на големи финансови измами, които надзорният орган на подчинение на Шолц не е забелязал. Но в крайна сметка това не попречи на възхода му към канцлерския пост, на който той наследява Меркел, с която, както Шолц казва, винаги е имал добри отношения. /лупа

Публикувана на
25 Ноември 2021 година