Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Клиенти без зелен сертификат скачат през прозорците на заведение

Видяна: 93720 пъти

Истинско зрелище за неволни очевидци се оказа проверка на РЗИ и полиция в заведение в Якоруда. Редица посетители на заведението са скачали през прозореца от втория етаж на обекта, за да избегнат санкцията за липса на зелен сертификат, пише struma.bg.
За комичната ситуация разказаха свидетели на случилото се, които споделиха, че около 20:00 часа в петък, минавайки през центъра на Якоруда, се натъкнали на хора, които скачат през прозорците на заведението и бягат. В последствие разбрали, че там тече проверка.
„Подобно нещо не бяхме виждали. Заведението е доста голямо, може би с капацитет около 100 човека и беше пълно. Колко души точно избягаха, скачайки през прозореца, не можем да кажем, но ние видяхме поне 7-8 човека.
Това е, меко казано, безотговорно поведение както от страна на собственика, така и от страна на посетителите“, споделиха хора, натъкнали се на абсурдната ситуация.
Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов потвърди, че в петък във въпросния обект е извършена проверка, съставени са констативни протоколи, предстои да бъдат съставени и актове за установено административно нарушение и да бъдат наложени санкции. „Имало е проверка съвместно с полицията, имало е нарушения и ще бъдат изпратени покани за съставяне на актове. Проверката е била за спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч. и за наличието на зелени сертификати на клиенти и персонал. Установени са нарушители и сред клиентите, но не мога да кажа техния брой”, каза д-р Калоянов и уточни, че в петък и събота от инспекцията се прави текущ контрол, както и проверка по сигнали и по искане на полицията.
Размерът на глобите, които ще отнесат собственикът на обекта и клиентите му, тепърва ще се определи в зависимост от поредността на нарушението. Д-р Калоянов поясни, че санкцията за юридическо лице е от 500 до 1000 лв. при първо нарушение, при второ – от 1000 до 2000 лв., и при трето и последващо – над 3000 лв.
Глобата за физически лица без сертификат е от 300 до 1000 лева.

Публикувана на
25 Ноември 2021 година