Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Турчин плати 3 хил. евро за фиктивен брак

Видяна: 9211 пъти

Турски гражданин опита да надхитри системата като сключи фиктивен брак с пловдивчанка, за да удължи времето си за пребиваване в страната като чужденец. Подал искане за разрешение до сектор "Миграция" на МВР-Пловдив, но получил отказ. Веднага го атакувал отказа в съда. Магистратите вера отхвърлили жалбата му.
От сектор "Миграция" отхвърлили молбата на турския гражданин, тъй като е изпратено становище от директора на ТД“НС“ Пловдив, в което се сочи, че е придобита информация, че бракът е фиктивен. Според данните е сключен срещу нерегламентирано заплащане на сумата от 3 000 евро от страна на турския гражданин, единствено с цел придобиване право на пребиваване в страната.
Оказало, че пловдивчанката пребивава трайно в Дортмунд, Германия, а посещението ѝ в България в края на юли миналата година е свързано единствено с цел предоставяне на необходимите документи за осигуряване право на пребиваване на съпруга ѝ и за да потвърди присъствието си на адреса на пребиваване.
В подкрепа на решението си магистратите посочват, че нормата реглемантира отказ при данни за сключен брак с цел заобикаляне разпоредбите, уреждащи статута на чужденците.
"Следва да се обърне внимание, че използвания израз от законодателя е именно "данни", а не доказателства /подобно на данни за престъпление по чл. 70 от ЗМВР/, поради което се постановява и отказ без да има безусловни доказателства за посочената цел на брака. Достатъчно е да има инцидия, че е сключен с тази цел в какъвто смисъл са данните по становището на ТД“НС“ Пловдив, а именно, че съпругата живее постоянно в Дортмунд, Германия, с мъжа, от които има две деца", смятат от Административния съд.
Все пак турският гражданин има последна възможност да обжалва пред Върховният административен съд (ВАС). марица

Публикувана на
25 Ноември 2021 година