Новина от категория България
Архив на публикациите

Облак от изпарен дизел е задушил клетниците от автобуса-ковчег

Видяна: 23607 пъти

Облак от изпарен дизел вероятно е задушил или зашеметил пътниците в автобуса преди пожара на AM “Струма“. Това каза пред Нова телевизия секретарят на Областният съвет за сигурност в Перник инж. Васко Пиргов. Той е един от хората, отишли първи, заедно с полицаите и пожарникарите на мястото на инцидента.
Според него тътенът, наподобяващ експлозия, е срязаната гума. До резервната гума в предната част на превозното средство вероятно е имало туби с бензин. Искрите са го възпламенили, обясни експертът по ДВГ.
"Първото нещо, което ми направи впечатление, е липсата на спирачен път. Нямаше дори и един метър. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките“, коментира инж. Пиргов.
По неговите думи шофьорът няма как да е заспал. Автобусът е произведен преди три години, което почти изключва вероятността за техническа неизправност. Може евентуално да са отказали спирачките“, добави той.
"Този тътен, който се е чул от пазача на каменната кариера, е поради срязване на предната дясна гума. Качвайки се на бордюра, автобусът реже знака и металната табела изхвърчала на 45 метра напред“, добави той. "Удряйки в мантинела, гърми гумата, набодена на кола и джантата на предното дясно колело започва да се движи по коловете. Първите колчета са обърнати затова наляво. Може би шофьорът се е опитал да овладее автобуса, но няма пак спирачен път на платното. Автобусът поднася и следващите колчета са обърнати в другата посока“, уточни Пиргов.
"След около 150 метра автобусът се врязва в другата разделителната мантинела с убита скорост и спира по средата. Бил е добре зареден с гориво. Резервоарът се намира малко след предните гуми. Предполагам, че е пробит. Горивото изтича. Дизелът е трудно запалима течност, но от тези искри, които са се появили от триенето на метал в метал има нагряване, в следствие на което се получават пари“, добавя той. "Създава се облак от изпарението на дизела. Предполагам, че това нещо, влизайки в купето, е задушило или зашеметило пътниците. Автобусът се пали отпред. Някои казват, че са видели туби. Това лесно може да се провери. В Турция инфлацията е голяма и там горивото е по-евтино. Може да е имало туби с бензин отпред, където е резервната гума. Бензинът се пали много лесно. От една искра се възпламенява“, обясни експертът.
"Горенето на автобуса е продължило не повече от пет минути. Имали са толкова време да реагират. Тези, които са били на последната седалка, са счупили задното дясно стъкло и оттам са скочили“, добави той. /блиц

Публикувана на
24 Ноември 2021 година