Новина от категория Светът
Архив на публикациите

1 лира се разменя за 13 ст. Обеднелите турци снощи се разбунтуваха

Видяна: 13786 пъти

Една турска лира вече се разменя за 13 стотинки, обезценяването с 10% стана след изявление на Ердоган Протести избухнаха в Истанбул и столицата Анкара снощи след рекордния срив на лирата от 10 на сто само за ден. Цените на много стоки ежедневно се повишават, а доходите на гражданите се топят. Животът в страната става все по-труден.
Снощи групи бяха забелязани да вървят и в двата града, докато призоваха управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да подаде оставка. В Анкара протестиращите дефилираха в квартал Чанкая.
Полицията попречи на група да дефилира в истанбулския квартал Шишли. Силите на реда също така засилиха присъствието си на площад Таксим. В района Кадъкьой в Истанбул протестиращите скандираха също антиправителствени лозунги. Протести имаше и в Измир и Ескишехир, където някои бунтари бяха задържани от силите на реда.
Турската лира претърпя втория си най-лош ден в историята, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган защити неотдавнашното рязко намаляване на лихвите и обеща да спечели "икономическа война за независимост", въпреки широко разпространените критики и молбите за промяна на икономическия курс.
Лирата се срина за момент до 13,45 за долар. А Еврото за малко премина психологическата бариера от 15 лири. БНБ обяви рекордно нисък обменен курс от 7.22 т. л. за лев, като една лира се разменя за 13 ст.
На фона на тази криза опозиционните партии изтъкнаха, че управляващата ПСР вече не може да управлява икономиката и определиха политиката ѝ за „предателство“ срещу страната и повториха призива си за предсрочни избори. Опозиционните партии ускориха преговорите за междупартийно сътрудничество.
Лидер на партия "Бъдеще" Ахмет Давутоглу, който е и бивш премиер на президента Ердоган, каза, че управлението на правителството в икономиката не е просто „незнание“, а чисто „предателство“ към страната.
Бившият министър на икономиката Али Бабаджан, който в момента председателства опозиционната Партия "Дeвá", също критикува Ердоган, като каза: „Вие не знаете какво правите!”.
По време на заседание на парламентарната група на основната опозиционна партия РНП вчера, лидера ѝ Кълъчдароглу нарече Ердоган „проблем за националната сигурност“ на Турция.
"Добрата" партия заяви, че настоящата президентска система е довела страната до точка на фалит, като посочи, че липсата на механизъм за контрол е причината за задълбочаващата се икономическа криза.

Публикувана на
24 Ноември 2021 година