Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Засилва се мистерията около убитата приятелка на самоубилия се кандидат - депутат

Видяна: 97032 пъти

Министерството на вътрешните работи на Кралство Нидерландия и Централата на Европол в Хага бавят по неясни засега причини обстоятелствата, при които е умъртвена 31-годишната българка от Русе Елена Ганчева, пише Флагман бг. Тя била служител на Агенцията за сигурност на Европа и от 3 години е работела в централния й офис, което прави смъртта й още по-шокираща за близките й в България.

Няма как да има публично известни данни за длъжността, която е заемала. През седалището на Европол в Хага минава най-секретната информация за борбата с тежката международна престъпност и тероризма, трафика на наркотици и изпирането на пари, организираните измами, фалшифицирането на евро и контрабанда на хора.
Паралелното журналистическо разследване за двойната смърт на Елена Ганчева и 32-годишния й годеник Христо Кацаров от Бургас навлиза във фаза, будеща недоумение не само по фактическата обстановка в апартамента на ул. „Емащрасе“, където, според криминалните полицаи на Холандия, е била намерена застреляна младата жена. Дотук бе известно, че веднага след края на предизборната кампания за парламента, кандидат-депутатът от ГЕРБ във Втори МИР Бургас Христо Кацаров поема със самолет за Холандия, където е имал уговорка да се срещне, по негови думи, с годеницата си.
Срещата им трябвало да се осъществи в Хага, където двамата щели да прекарат почивката му след предизборната кампания. Според оповестени сборни данни от холандски и български медии, Кацаров е пристигнал въоръжен с пистолет на мястото на срещата - в апартамента на Ганчева.
Двамата се скарали, тъй като тя му отказала брак, след което той я застрелял и си тръгнал. Отново преминал две граници със самолет, с пистолета в себе си, прибирал се е в апартамента си в София и петък следобед, 19 ноември, се е самоубил със същия този пистолет, виждайки през прозорците, че към жилищния блок се приближават цивилни полицаи, за да го арестуват.
Ето какво съобщават приятелите на Елена, с които тя е поддържала тясна връзка в Хага. Първо, момичето е завършило Право в The Hague University of Applied Sciences – UNIFY, популярен ВУЗ за българите в Холандия. Била е отличничка, печели конкурс за назначаването й в Централата на Европол, след като е преминала през всички стъпала за специфичната престижна длъжност преди 3 г. Точен, лоялен и целеустремен човек. Тя била винаги пряма в отношенията си с хората и е изключено да е подвеждала Христо за силата на чувствата си. Тези, които я познават, смятат, че по-скоро той си е въобразявал, че може да има сериозна връзка с тази жена и е виждал бъдеще с нея в брак. Ако чувствата им са или взаимни, тя не би допуснала до подобен фатален край. Елена Ганчева не е имала зачислено служебно оръжие от Европол. Живеела в Хага oт 10 г. Апартаментът в къщата на „Ема щрасе“ Елена държала под наем. Тя е била на работа във вторник, 16.11.21 г. – в добро здраве.
След като не се явява в офиса на следващия ден, в късните следобедни часове за това необичайно от нейна страна поведение, е информиран близо до нея човек. Елена не отговаря и на мобилния й телефон. В сряда вечерта близки до нея колеги влизат в апартамента й, установяват, че нея я няма там. Всичко е подредено, няма следи от бурен скандал, какъвто би трябвало да последва, ако тя е отказала брак на пристигналия да я види любим. Елена просто липсвала в апартамента.
Затова е бил подаден сигнал до спешния телефон на МВР, че тя е изчезнала. В четвъртък полицията влиза в апартамента, но в отсъствието на близки на българката, след което до медиите стига новина, че вътре е намерена мъртвата жена.
От вътрешното ведомство на Холандия не са съобщавали тя да е била застреляна. Загадка остава къде, в апартамента, е намерено тялото и дали изобщо по жертвата е стреляно. Източник е категоричен, че сградата никой не е чувал шум, нито от скандал, нито от произведен изстрел.
На базата на разговори с много бивши съученици, колеги от Министерството на туризма и познати на Христо Кацаров – както в Бургас, така и в София, стана ясно, че той не е човек, който би планувал толкова прецизно убийство зад граница. За да пренесе оръжието си до Хага то би трябвало да комплектовано и със заглушител, което още повече усложнява пренасянето му. /блиц

Публикувана на
24 Ноември 2021 година