Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Бях буден, видях всичко!“

Видяна: 28960 пъти

Млада двойка от Сърбия е сред оцелелите в ужасяващия инцидент с автобус на АМ „Струма”. Блум Лулзим от Прешево и годеницата му Медина са настанени в столичната болница „Пирогов”. Пред репортер на alsat.mk те разказват, че са били на предпоследната седалка на автобуса ковчег.
Блум е бил буден и осъзнал в момента на инцидента какво точно се случва и е видял всичко от удара на автобуса до изгарянето му като факла. Чул е и експлозията, за която местните медии в РСМ все по-често пишат, че е причинена от туби с нафта. Пред камерата той разказва, че избухването на пожара е успял да счупи страничното стъкло на автобуса, като по този начин е издърпал и годеницата си Медина. Момичето е със счупени крака и с изгаряния и по ръцете. Близки на пострадалите, които пристигнаха в „Пирогов”, съобщиха, позовавайки се на разкази на ранените, че трагедията е станала за 10 минути.
54-годишният Мехмед Кадри е шофьорът на автобуса-ковчег, погубил 45 души на АМ "Струма". Той е бил изключително опитен и е знаел отлично маршрута от Скопие до Истанбул, включително и обратните виражи на българския аутобан. Кадри и колегата му не са сред оцелелите в адската катастрофа.
Туристическата агенция "Беса Транс" е имала лиценз за работа до 2022 година. Срещу нея е имало няколко сигнала за неспазване на мерките срещу Covid-19, но за друго не е имало. Това каза пред БНР Драган Антоновски, директор на Македонската информационна агенция. Той обясни, че имената на жертвите не се съобщават, защото не са официално потвърдени. Обявени са имената само на пострадалите, които са настанени в болница.
"Става дума за 4 автобуса. Туристическото пътуване е било много евтино - за около 80 евро. Много млади хора са отишли на тази екскурзия до Истанбул. Имало е семейства с деца, семейни двойки, дори някои са били на сватбено пътешествие. Целият персонал в една гостилница в Скопие са били на тази екскурзия", разказа той.
По думите на Драган Антоновски няма организирано пътуване от Северна Македония към България на близки на пострадали и жертви от тежкия пътен инцидент, но много хора са пристигнали вече в София, за да се информират на място за своите роднини.
Компания „Беса Транс – Скопие“ публикува в профила си във фейсбук съболезнования за днешната трагедия с пътниците в техния автобус на магистрала "Струма".„Събудих се с ужасяващата новина за катастрофата при Боснек. От Северна Македония съм, но от 6 години живея и работя в България. За трагедията ми звънна от Скопие брат ми Блаже и сега съм страшно притеснена. Това сподели Благица Алексовска, която живее в Перник, цитирана от Struma.bg.
Близките ми са стресирани от трагедията и следят непрекъснато новините от България. Толкова ужасяващо е това, което се е случило, че не мога още да се осъзная“.
Не автобус за екскурзии, а варел за пренос на незаконна нафта. Така близки на загиналите обясняват причините за трагедията. Междувременно автобусът бе изтеглен от аутобана с помощта на автовоз и под полицейски конвой.
Малко след като турагенцията и собственик на автобуса "Беса Транс" публикува дълогоочаквано съобщение във фейсбук профила си със съболезнования към роднините на загиналите пътници и свои клиенти, жители на най-осиротелите области Тетово, Гостивар и Скопие, нападнаха управителя й. И поискаха незабавния му арест и отнемане на всички лицензи на фирмата. В коментари под "извинителния" пост на фирмата мнозина изразиха съмнение, че шофьорите и този път са били заставени да напълнят туби с нафта от Турция, където дизеловото гориво е по-евтино и да ги пренесат до Македония, заедно с екскурзиантите. По думите на опечалените техни сънародници това е било обичайна практика.
/блиц

Публикувана на
23 Ноември 2021 година