Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

45 загинаха в автобус, връщащ се от Турция, сред тях 12 деца /снимки/

Видяна: 51879 пъти

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Трагичният инцидент в нощта срещу вторник. Седем души са ранени. Откарани са в "Пирогов". Жертвите са граждани на Северна Македония. Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев. Сред жертвите има и деца.

„Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово". Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове. Премиерът на Северна Македония: Сред жертвите на автобусната катастрофа има и деца
„Това е голяма трагедия. Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза северномакедонският премиер Зоран Заев. Все още не е потвърдена самоличността на загиналите.
„Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев по Би Ти Ви. „Участъкът с инцидента е с голям наклон и често стават инциденти Това, което знам от полицията, е, че 46 души са загинали. Автобусът се е ударил в бордюр отстрани, а после - в мантинелата.“. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред Би Ти Ви.
"Първоначалната ни информация е, че са пътували 53 души заедно с водача. Автобусът е с македонска регистрация, водачът е македонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП "Капитан Андреево" в 21.15 ч. вчера, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево." Това каза Станимир Станев, директор на ГД "Национална полиция", който е на мястото на инцидента. „Вследствие на пожара загинали са 46 човека. Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в "Пирогов" без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство. 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при ин", каза още Станев.
Настанени в "Пирогов" са шестима, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в "Пирогов". Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията.
Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни тя. Докарани са след 3 часа в болницата. /Actualno.com

Публикувана на
23 Ноември 2021 година