Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Най-красивата тоалетна в света

Видяна: 15067 пъти

Замисляли ли сте се дали има тоалетна, която да е обявена за най-красиватв в света? Всъщност има. Намира се в Норвегия и отвори врати преди три години. Според редица издания, Ureddplassen е най-красивата обществена тоалетна в света. Тя е кацнала на ръба на фиорд на западния бряг на страната и е във формата на вълна. Има тераса, която гледа към Норвежко море.
Пейзажът е завършен от заснежените планински върхове на архипелага Лофотен на заден план, съобщава британският „Телеграф“.
„Ureddplassen е място за кратка почивка, приятен отдих и пикник или за дълги нощи със среднощно слънце или Северното сияние“, се казва в описанието на норвежкия живописен маршрут Helgelandskysten, на който се намира и тоалетната.
Нужникът е на шосе Fv17, близо до град Гилдескал. През 2017 г. му е направен ремонт за колосалната сума от 1,65 млн. евро. Тогава е инсталирано замъгленото стъкло и бетонната конструкция, проектирани от архитекти от Осло.
Пред тоалетната има правоъгълни пейки, направени от розов норвежки мрамор – същия материал, използван за сградата на ООН в Ню Йорк. Направени са и стъпала към брега.
„Гледката от стъпалата е уникална и там има достатъчно място за седене, защитено от шума от трафика“, посочва Стейнар Скаар, мениджър на живописния път Helgelandskysten.
Отбиването от пътя си струва не само заради тоалетната. Ureddpassen е и паметник на 42 мъже, загинали през февруари 1943 г., когато подводницата на норвежкия кралски флот HNoMS Uredd (което значи „безстрашни“) се удря в мина, остравена от германския кораб „Кобра“ и потъва.
Helgelandskysten е най-дългият от 18 категоризирани живописни пътища в Норвегия. Той започва от Холм на юг, пресича Полярния кръг и продължава на съвер към Бодо. За да изминете този маршрут, трябва 6 пъти да се качите на ферибот. /блиц

Публикувана на
26 Октомври 2021 година