Новина от категория България
Архив на публикациите

Врачката на цар Борис Трети по-добра дори от Ванга

Видяна: 17812 пъти

Навършват се 65 години от смъртта на Слатинската врачка, както софиянци наричали феноменалната баба Линка. За нейните способности обаче още се носят легенди. Тя е била призната за ненадмината пророчица, дори по-добра от Ванга. Славата ѝ била толкова голяма, че в един момент пред портата ѝ идвали хора чак от Русия.
Опашката се виела по неколкостотин метра от прииждащите каруци. Често до феноменалната жена се допитвали и български звезди, сред които и Стоянка Мутафова. Незабравимата артистка приживе често споделяла пред приятели и по различни интервюта, че само на една ясновидка от Слатина е вярвала, защото всичко, което ѝ кажела, се сбъдвало като във фантастичен филм.
За пръв път Мутафова отишла при баба Линка малко след като комунистите взели властта на 9 септември 1944 г. Поводът бил нейният любим, който бил обявен за враг на народа. За да не бъде затрит, човекът е трябвало да бяга в чужбина. „Той отиде в Америка, а аз много тъгувах. Имаше много хора в двора на врачката, но тя отдалече ме извика и каза да го забравя, защото никога повече няма да го видя. Така и стана“, разказваше Мутафова.
При Слатинската врачка често ходел да се допитва за световните събития и цар Борис ІІІ. Слатинци недолюбвали баща му Фердинанд, задето им взел пасищата и ги присъединил към Ботаническата градина, но сина му уважавали. По негово време се вдигнали фабрики и имало работа за повече хора. Веднъж баба Линка видяла, че гибел грози цар Борис III. Около смъртта му и до днес витаят мистерии, като някои сочат, че е бил отровен от Хитлер, а според други от руснаците. Какво Линка виждала за бъдещето на царя, само можем да гадаем, но тя го предупредила, че го грози гибел. Успоредно с това видяла, че може да се спаси, ако изпълни един прост ритуал – върже червена панделка на спалнята си. Въпреки че царят ѝ вярвал, незнайно защо пропуснал да изпълни заръката и скоро се споминал, разказват роднини на ясновидката. /ретро

Публикувана на
26 Октомври 2021 година