Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Маракапонки“ налазиха Пловдив, няма отърване

Видяна: 28121 пъти

Нашествие на гигантски буболечки стресна сериозно пловдивчани. Гадините се превръщат в истинска напаст под тепетата, предупредиха почти всички местни медии. Все повече граждани пропищяват от Lepthocerus patruelis –в превод Нилска водоплавка“ или Голяма водна дървеница. Тя сякаш е бронирана. Откривана е по тераси, жилищни входове, прозорци и площадки. Ухапването й, освен че е много болезнено, не е никак безопасно. Причината са соковете, които изпуска, за да храносмила по-лесно. Специалистите съветват да се отиде на лекар и да се бие ваксина против тетанус.

Динко ПЕТКОВ
„Много са натрапчиви, появяват се на най-неочаквани места. Стряскат с вида си, няма отърване. Имат си име, ама аз съм ги кръстила „маракапонки“, защото ми приличат на една от кандидад-депутатките. Като тях е налазила всичко – и къде ли не на билбордовете, и по страниците на вестниците, а най-вече физиономията й се появява във всички сайтове. Натиснеш ли да прочетеш нещо там, хоп, изкача тя. Дано да е само до 14 ноември. Да замине за парламента, че да се отървем!“, така жителка на Кючука приема с чувство за хумор нашествието на водната дървеница, точно преди парламентарните избори.
Спорно е доколко има прилика между Lepthocerus patrueli и бъдещата депутатка. Въпрос на лична преценка. Всеки има право да изразява какво е усещането му от контакт с нея – дали е само неприятно чувство или е и болезнено.
Предполагаме, че има и такива пловдивчани, които се радват на „маракапонките“. Може да им харесва да ги виждат под път и над път из града. Дори им идва да ги погалят, да си ги гушнатдаже в леглото. Тяхно си право на предизборно предпочитание.
Някои може да сметнат, че Lepthocerus patruelis не са „маракапонки“. А, да речем, „манолпейковки“, или пък „кристиянвегенинки“ и „кирчохарвардки“, да си ги наричат ласково „александърсидийки“. Всеки сам си преценява как да се отнася към водните дървеници в Пловдив. Не е е препоръчително да им посягате по някакъв начин, с цел да се отървете от тях – разцирикват се моментално. И се размирисват. Миризмата не е особено приятна.

Публикувана на
26 Октомври 2021 година