Новина от категория България
Архив на публикациите

Болниците на ръба, затварят кардиологии, правят ги ковид зони, небоцнати медици плащат, за да ги пуснат на работа

Видяна: 29036 пъти

Болници в София остават без кардиологични отделения заради преструктурирането им в COVID зони, съобщиха водещи кардиолози. Междувременно и вчера, тестването на медици и граждани пред лечебните заведения доведе до недоволство, а на различни места в страната служители дори не се явиха на работа, в знак на протест срещу задължителните сертификати за неваксинирани.
Ситуацията остава изключително тревожна. От една страна COVID отделенията все повече се запълват, което води до спешно преструктуриране на други. Така обаче другите болни се лишават от помощ.В същото време медици и вчера чакаха за тестове, за да успеят да отидат на работа. А от регионалната здравна каса тук в София и тази в Пловдив обявиха бунт, като много от служителите не отидоха на работа. Проверка пред „Пирогов” показа - приблизително на всеки 10-и рутинен тест, по 1 излиза положителен.
Въпреки пълните отделения, оказа се, служители в болници вчера плащаха, за да стигнат до работното си място. Факт, който в комбинация с чакането не се хареса на всички.
Изискването за сертификат и в дирекциите на Здравната каса доведе до бунт сред служителите. Така, голяма част от тях днес не отидоха на работа. За да не спре работата обаче, от ръководството пренебрегнаха заповедта на здравното министерство.
„От 230 служители, само 138 са на работа. 44 са в нарушение пуснати, за да не спре работата на институцията. Част от звената, които са в нарушение – „Деловодството”, но там нямаме избор. Двама от звената – „Правен” и „Бюджетен”, нямаме нито един служител”, обясни Иванка Динева, директор на РНЗОК-София.
Отказа на много от служителите да се явят на работа е фактът, че е трябвало да си платят тестовете в цялата им стойност.„Нямаме безплатни тестове”, обясни Иванка Динева.Пред „Пирогов”, от така наречените безплатни тестове имаше – напълно безплатни за служителите на болницата и на цена от 10 лева за всички останали. Към 14:00 часа там са направени 101 бързи теста – 15 от тях положително. Един от рутинните тестове на служител на болницата също се е оказал позитивен.
Масово, спешно преструктуриране на отделения, повече места за COVID болни, но за сметка на всички останали. Така изглежда ситуацията в болниците, а от здравното министерство признаха - системата е на предела. „Няколко софийски болници вече нямат кардиологични отделения, при положение, че 65 % от смъртността в България е сърдечно-съдова. Имаме болници със закрити кардиологични отделения, защото те вече са COVID отделения”, заяви проф. Иво Петров. /лупа

Публикувана на
26 Октомври 2021 година