Новина от категория България
Архив на публикациите

Здравният министър с нова ковид-заповед

Видяна: 20008 пъти

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и колегата му в сферата на образованието проф. Николай Денков дадоха извънреден брифинг в понеделник сутрин. "Поканихме ви на тази пресконференция, за да продължим инициативата на президента от неделния ден. Искаме да върнем присъственото обучение в училище", поде Кацаров.
"Днес подписахме с министър Денков и внасяме в МС проект, с който да се осигурят щадящи тестове за деца, които ще се взимат със слюнка. С тях ще се види дали детето е заразено или не с ковид. Ако тестът е позитивен, детето няма да влиза в учебна среда, а ще е под карантина", обясни Кацаров.
По думите му този подход се прилага в много европейски държави и е щадящ за децата. "Надявам се, да осигурим максимално бързо тези тестове. Желанието ни е да осигурим поне за месец напред за всички деца от 1 до 4 клас в страната", добави той.
"Ако МО, учителите, организациите на родителите и всички заедно успеем да организираме този процес добре, ще възстанови присъственото обучение в училище, без да увеличаваме епидемичния риск в страната. Той си остава първостепенна грижа за нас", заяви Кацаров.
"Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата между 1 и 4 клас в училище" добави още той.
Кацаров не пожела обаче да се ангажира с конкретен срок. "Ако видим, че има добра организация и този механизъм работи добре, ще го приложим и при учениците в горните часове. Те също е по-добре да чуат присъствено", заяви здравният министър.
В брифинга се включи и проф. Денков:
"Искам да подчертая, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът от заболяемост", уточни той.
По думите му в момента има 4 области в страната, при които заболеваемостта е над 1000 на 100 000. "Трябва да се вземат мерки, за да не се разболеят още повече хора", каза той.
"Поднасям извиненията си, че тези решения са взети така рязко, но бяхме минали границите, които бяха заложени в плана още от преди. Тези мерки можеха да бъдат взети и по-рано. Трябваше по-добре да информираме обществеността", каза Денков.
По думите му има нужда родителите да подкрепят тестването на деца с тези щадящи тестове.
"Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. Апелирам и към учителите, които към момента се справят изключително добре в тази трудна ситуация", каза Денков и уточни, че тестовете ще се правят два пъти седмично.
Той е категоричен, че за учителите ще трябва да има налични зелени сертификати.

Публикувана на
25 Октомври 2021 година