Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Пчелите може да ни предпазят от ковид

Видяна: 22360 пъти

Д-р Пламен Енчев е специалист по вътрешни болести и в същото време е сред малцината български лекари, които практикуват апитерапия – лечение с пчелни продукти, съобщават БГ Войс.
Той умее да си служи в практиката и с пчелна отрова чрез контролирано ужилване на болния на определени акупунктурни точки. Обяснява, че апитерапията лекува около 800 заболявания. Сред по-масовите са стомашно-чревните, всички хронични хепатити, камъни в жлъчката и простуди.
Докато работел в САЩ през 1998-2006 г., д-р Енчев е лекувал пациенти с трудно заздравяващи рани по домовете им. Опитът там му е помогнал да изобрети, когато се завърнал в България, свой мехлем, съставен от пчелни продукти, за подобни рани.
„Пчелите притежават усета да жилят на места, на които трябва да жилят“, споделя той. Пример за това е бащата на модерната апитерапия д-р Филип Търч. Историята му е много интересна. Минавайки покрай кошери, страдащият от тежки ставни проблеми д-р Търч бил нажилен от голям брой пчели. След токсичния синдром обаче той почувствал рязко подобрение. Започва да прилага пчелна отрова, като е стигал до 2-3 хиляди ужилвания на пациент за година-две. Лекувал е хора с тежки форми на ревматизъм и ревматоиден артрит.
„Оказва се, че пчелната отрова, както и останалите пчелни продукти, могат да се използват превантивно срещу различни вируси и здравословни неразположения, включително и срещу COVID-19“, обясни д-р Енчев. /блиц

Публикувана на
25 Октомври 2021 година