Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Фолк певиците се мръщят, бъркат Мара Капон с тях, приличала на ретро чалга фурия

Видяна: 20862 пъти

Още преди да е започнала работата на 45-ото НС, депутатката на „Изправи се! Мутри вън“! Мария Капон напомни за себе си, пише Антенбг за пловдивчанка-размер XXL. Най-напред със заплахата към служител на администрацията на парламента: „Кaквoтo ниe рeшим, тoвa щe e! Щe изпълнявaтe, зaщoтo знaeтe кaквo щe пocлeдвa!“След това с настояването си депутатите от ГEРБ дa не седят първия рeд, a дa зaeмaт пocлeднитe три рeдa. Cрeщу тoвa ocтрo възрaзи един от герберите, на което тя се тросна: „Тoвa e caмo нaчaлoтo! В тoзи пaрлaмeнт нямa дa ви ocтaвя дa дишaтe!“
Динко ПЕТКОВ

Човекът, който най-добре познава Капон още от ученическите й години, беше Христо Марков, който почина м.г. Той е един от основателите на СДС в Пловдив, депутат във ВНС и 36-то НС. В неговия блог TORROS може да се прочетат много материали за Мария Василева Филева – Капон. Или Мара Мисса, както я нарича, пояснявайки защо: „А това „Мисса“ се роди от Арман Бабикян, когато в предаването на Иван Гарелов „Вот на доверие“ я обяви за „Мис парламент“ през 2005 г. И тя си повярва, че е някаква „Мисс“, въпреки чувствителното надхвърляне на 100-те кила, които носи на снагата си, реципрочни на наглостта и безчувствителността й“.
Ето какво е писал той някога за нея, все едно че се отнася за днес: Беше ме обзело безпокойство, че на тези избори ще минем без тлъстата осанка на Мара Мисса/Мария Капон/, защото не я видях в традиционния неин район Пловдив или Пловдив-област. Но…лудостта, казват хората, е нелечима, особено в политиката. Бях ошашавен, когато видях дамата начело на листата на коалиция „Десните” във… Велико Търново. Екзистенциалният въпрос „Защо там?” бързо намери отговор като се попогледне житие-битието в политиката на бившата комунистическа деятелка на Пловдивския университет.На първо място е съвсем не глуповато да напусне Пловдив и района, защото там тя се кандидатира досега седем пъти и всеки път резултатът и е към статистическата нула“.
Че Мара Капон не я приемат насериозно под тепетата,показаха и изборите през април и юли тази година. Тя беше уредена на второ място в листата на коалицията на МаяМа, Татяна Дончева, Бабикян и адв. Хаджигенов. Пловдивчани не гласуваха за нея. Въпреки това, стана депутат на два пъти - с врътка. Адв. Хаджигенов, който единствен спечели достатъчно бюлетини като водач на листата, се отказа като по предварителен сценарий. Вкарвайки автоматично следващия - неизбраната от гласувалите Мария Капон. Тази изборна шмекерия, вероятно, ще бъде копифейстната и на 14 ноември.
В момента физиономията на Капон се появява по билбордове, вестници, сайтове и прочие медии. Шмекерува най-нахално – намерила е начин да си плаща където трябва, за да пускат нейния предизборен номер с фейса й дори и в медии, които категорично се разграничават от особата й. Сред „потърпевшите“ е и „ПловдивМедия“. Електронният ни всекидневник няма никакви уговорки с нея, но ликът й е цъфнал при нас. Без да можем да я изтрием.
„Тая Капон, както я подкарала да я гледаме къде ли не, нищо чудно да й видя физиономията някоя сутрин даже в спалнята ни, толкова се вре!“, коментира с насмешка пловдивчанка. Сигурно фолк певиците най-много се ядосват, виждайки я „навсякъде. Притесняват се да не я объркат с тях – имала вид на ретро чалга фурия.
Старае се, горката, да има вид на политик, от когото ще зависи Промяната. Напрягането й да не я приемат за „стара муцуна“ , обаче, е напразно. Става чак смешна, представяйки се за „борец срещу статуквото“. Невъзможно е да избяга от имиджа си на топ политическа интересчийка, за да накара в Пловдив са си пуснат бюлетината за нея.
Не може да не й се признае на Мария Капон „широката политическа култура“ . За това е писал и Христо Марков: „След като катастрофира във всичките си досегашни опити да се закачи нейде, изхарчи огромни пари за кампаниите си, беше натирена от Реформаторския блок, от България без цензура и от Патриотичния фронт. „Широката коалиционна култура” на Мара Мисса е от 2005 г., откакто се появи на политическия небосклон. Само за достоверност/без да съм изчерпателен/ да ги припомня на читателите: БКП, СДС, ДП, ДСБ, Герб, Лидер, ВМРО, Гергьовден, Касим Дал, АБВ, РЗС, БДФ, Синьо единство, засега… С всички тях непостижимата Капон е била в коалиция и все не е доволна или се е проваляла разтърсващо.“.
Христо Марков още припомня: „В началото на политическата и кариера, когато я доведох в Демократическата партия, на нея гледаха със същото насмешливо-пренебрежително отношение.Но тя стана опасна, дами и господа, стана опасна с парите си, с наглостта, като умело се прикриваше зад куха фразеология и винаги резултатите от дейността и бяха към нула в чисто изборен план, но като политически ефект разрушителната и дейност константно бе вредителска и развращаваща.“ Не е пропуснал и как навремето я охарактеризирал и самия Бойко Борисов: „Никой на тази земя не може да спре Мичето да се вре навсякъде и във всичко!”.

Публикувана на
25 Октомври 2021 година