Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Нов радостен лай в „Капана“

Видяна: 26535 пъти

Пловдивчани се запознаха с нови 10 опашати приятели от общинския приют за кучета тази неделя. Събитието, което се проведе в Капана, събра любители на четириногите. Малки и големи се бяха стекли с желание да разходят кученцата.
Д-р Веселин Бекирски, който е управител на приюта, обясни, че подбира кучетата за събитието според размерите им. Прави го от съображения, свързани с транспорта на четириногите. Освен това идеята зад подобно излизане от познатата за кучетата среда в приюта е да се социализират с хората. Това улеснява одомашняването им, а някои пловдивчани дори решават да си вземат домашен любимец на самото събитие. Така при миналата среща едно от кучетата намира своето семейство. С най-голям успех обаче се увенчава събитие от 2019 г., когато 6 от 8-те изведени кучета се сдобиват с дом.
Кучетата от приюта демонстрираха изключителна общителност и желание за контакт особено с децата, които нямаха търпение да разходят четириногите. Сред тях имаше и породисти като хъскито Рая, което е било изоставено от стопаните си, тъй като не са успявали да се грижат за него.
Останалите кучета са били прибрани от улицата. Такава е и историята на Хоуп, която е наполовина шар пей. Д-р Бекирски разказва, че е била намерена без козинка и със сериозно възпалена кожа, но благодарение на грижите и лечението вече е жизнена и готова да намери стопани.
Много пловдивчани бяха дошли на събитието, за да се запознаят с кучетата и да ги зарадват с вниманието и любовта си. Привързаността към най-верните приятели на човека беше довела и Константина. Наскоро нейната Дара се изгубила и докато я търсила, тя решава да се погрижи и за други кучета, изпаднали в немилост. Замисля се дали да не прибере Купър, който има примес с ловджийска порода, но е много плашлив. Той е един от новопостъпилите в приюта – на 4 октомври. Въпреки малките си размери, той вече е на възраст около година и половина, обяснява д-р Бекирски.
На събитието имаше и хора, дошли със своите кучета. Някои от четириногите, които имат дом, също са прибрани от улицата, разказват стопаните. Такава е историята на Рори, която все още не може да се отпусне напълно, въпреки че има семейство от повече от година. Стопанката й съветва всички, които възнамеряват да одомашнят кученце, да бъдат готови да му дарят цялото си внимание и любов, защото кучетата от улицата са преживели много.марица

Публикувана на
17 Октомври 2021 година