Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На пазара в Одрин шум се вдига, българи го атакуват, лирата още падна

Видяна: 23320 пъти

Нов спад на турската лира бе регистриран. Това ще доведе до още по-активен и евтин шопинг на българи в Одрин. Производители и търговци обаче леко вдигнаха цените, твърдят редовно пътуващи до южната ни съседка.
До ситуацията с лирата се стигна, след като Турция уволни двама от заместник-управителите на централната банка и друг високопоставен служител рано в четвъртък.
С указ, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, заместник-управителите на Централната банка на Република Турция (ЦБРТ) Семих Тюмен, Угур Намик Кючюк и членът на Комитета по парична политика Абдула Яваш бяха освободени от своите задължения. След този ход турската лира днес падна до най-ниското си ниво от 9,23 спрямо щатския долар. Днес един лев се разменя рекордно за 5.42 турски лири според БНБ. Турската централна банка миналия месец изненада пазарите, като неочаквано намали основната си лихва до 18 от 19 на сто.
Основната цел на българите, които идват в Одрин, е покупката на прах за пране.
Сапун
След като сте напазарували прах за пране, може да видите нещо по-туристическо. Одрин е известен с плодовите си сапуни. Те не се използват за почистване (въпреки че всъщност са миещи точно както всички други сапуни), а за декорация.
Бадемова паста (badem ezmesi)
Бадемовата паста (badem ezmesi) е местен, мек десерт, подобен на бисквитка, който е направен от горчив бадем. Keçecizade, Hükümet Cad. 5 (централният магазин; те също разполагат с магазини на различни места в целия град) (срещу Üç ferefeli). Това е може би най-известният производител на бадемова паста, който също предлага разнообразие от други традиционни и местни десерти.
Метла
Вероятно ще ви се стори малко странно да се купуват метли като сувенир от пътуване, но Одрин има дълга традиция в производството на метли и декоративни метли (които традиционно се дават като подарък на булки).
Турско сирене и други вкусотийки
На Синия пазар можете да си купите невероятно турско сирене, което наподобява малко на топено сирене. Не пропускайте също къпани кори за баница (не от пакетираните, а от покритите с чаршаф), естествено халва, маслини, зеленчуци, леща и боб.
Според някои от редовните посетители на пазарите и моловете в Одрин, ако търсите дрехи от високо качество или маркови дрехи, в този турски град няма да ги намерите. Магазините са от клас Н и М Уоукики и по-нисък. Цените обаче са доста по ниски от при нас. За сметка на това няма как да сбъркате при покупка на обувки – там и качеството и цените са по-добри от тези в България.
Относно храните – някои храни са по скъпи от при нас, но всички са качествени, без много химия. Естествено баклавите и сладкишите са уникални. Нещо интересно и полезно – мебелите в Одрин са драстично по-качествени от българските и са доста по-евтини. Много от магазините за мебели предлагат и доставка до България, както и покупка онлайн, но не бихме ви съветвали да купувате мебели без да сте ги видели наживо. Пердетата са на подобни на българските цени, но са много по-качествени и ушиването и перделъците са включени в цената.
Одрин има многобройни османски базари
Араста
Пазарът Араста се намира точно под външния двор на джамията Селимие, обозначен с „ıarşı Girişi“. По-малкият базар на града, където офертите на магазините варират от плодови оформени сапуни (кошница от които започва от 3 TL) до бадемова паста, евтини тениски и обувки, както и сувенири, свързани с Одрин (и особено свързани със Селимие) и дрънкулки.
Алипаша (Alipaşa)
По-голям базар лежи дълго успоредно със Сараклар Кадеди.
Синия пазар
(1. Murat Mahallesi, 22030 Edirne Merkez, означен в Google maps като Koop. Evleri Pazar Yeri, координати 41.663537, 26.582052)
Работното време на Синия пазар е всеки ден без петък и неделя. Пазарът се намира в непосредствена близост до Марги аутлет, като ги дели една улица (Haşim İşcan Cd.).
Ако идвате пеша откъм Марги аутлет, ще влезете в Синия пазар в частта, където се продават основно зеленчуци и плодове. В средата на пазара са сергиите с маслини, сирене, локум, ядки и други характерни за Турция храни. За да намерите стоките за дома (домашни потреби) и дрехи трябва да прекосите целия пазар до срещуположния, най-далечен от Марги аутлет край.

Публикувана на
16 Октомври 2021 година