Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

Стачка в Холивуд от понеделник

Видяна: 25559 пъти

Холивуд се готви за протест от първите часове на следващата седмица. Това стана ясно, след като Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти не успя да постигне съгласие за нови правила за работа с Профсъюза въпреки удължените срокове на преговори.
Работниците зад камера, сред които попадат оператори, монтажисти, гардеробиери, гримьори и др., не успяха да се договорят със студиата в Холивуд за повече почивни часове, включително за време за обяд. Ето защо поставиха условие пред Алианса, че ако не постигнат споразумение до края на тази седмица, стачката им започва от понеделник. Предвид липсата на разбирателство част от продуцентските компании се опитват да се „презапасят“ със снимачен материал преди протестът да стане факт. Това съобщават източници пред сп. Deadline, като коментират, че графиците им са дори по-сгъстени заради желанието на студиата максимално да намалят загубите си от бунта на недоволство.
„Показателно е, че по време на разговори, фокусирани за опасните работни часове и други злоупотребяващи практики, свързани с условията на труд, някои компании избират да рискуват здравето на нашите членове, за да опазят своите интереси“, коментират от Профсъюза. В писмо до своите над 47 000 членове организацията обяснява, че повече информация относно логистиката на протеста ще им бъде предоставена до ден. В първия исторически опит за цялостна промяна на работния график на служителите зад камера се искат повече почивни часове.
Сред основните изисквания е увеличение на глобата за студиата, когато работното време не позволява на работниците да се хранят. До този момент продуцентските компании дължаха пари на служителите за всеки половин час, с който се удължава работното им време за сметка на почивката за обяд, например. Въпреки това специалисти от сферата съобщават пред сп. Variety, че тези санкции излизат по-евтино на студиата, отколкото забавянето на снимачния процес. В условията на COVID-19 обаче противоепидемичните мерки на сетовете не позволяват на служителите да си носят храна от вкъщи, заради което те реално остават гладни през целия ден. /монитор

Публикувана на
16 Октомври 2021 година