Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ситуацията е лоша, има много болни, училищата трябва да бъдат затворени

Видяна: 84440 пъти

„Ситуацията е лоша! Има много болни хора.Голяма част от тях идват директно в кабинета, без да се обадят предварително. Потоците се смесват. А случаите се покачват“, заяви д-р Георги Цигаровски, председател на лекарската колегия в Пловдив. Призова хората, независимо от техните симптоми, първо да се консултирали с личния си лекар по телефона.
„Понякога опашките пред кабинета достигат до 20-30м. Ние имаме строга организация, но ще ни трябва и помощ от полицията, за да я запазим. Натискът е голям!“, каза той. Според него скоро училищата в областта трябва да бъдат затворени: „Заради бележките на учениците, които идват с хрема и гърлобол, потоците от болни си смесват. Не всяка кашлица и хрема изисква незабавен преглед, независимо от възрастта на болния“.
„Нужни са по-строги мерки като тези от миналата есен!Дори и да не е напълно затварянето на заведенията, трябва да се намери начин и мерките да се спазват. Мисля, че основният проблем е, че дори и сегашните мерки не се спазват. Явно трябва да продължим да обясняваме на хората, че когато са болни, трябва да си стоят вкъщи, а не да обикалят“, категоричен е д-р Цигаровски.
Припомни, че сред ваксинираните и преболедувалите вируса също има повторно заболели, „с тази разлика, че сега те го карат много по-леко, но те остават заразоносители“. 80 на сто от 35-те легла в ковид отделението в пловдивската общинска болница „Свети Пантелеймон“ са заети, заяви директорът й д-р Константин Сапунджиев. Състоянието на много от пациентите се е усложнило, защото са изчаквали прекалено дълго, преди да потърсят лекарска помощ.
„Тази вълна е доста по-различна, най-вече със симптоматиката – с разстройство, повръщане, а температурата си е постоянен фактор, който си има. Но на практика, се припокриват с грипа, което определя и забавянето на пациентите при нас, мислейки, че е обикновен вирус“, коментира той.
Смята, че четвъртата ковид вълна се дължи на неспазване на марките от хората.бнр

Публикувана на
14 Октомври 2021 година