Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Игуменът Сионий ползва полицията като бухалка, иска от нея да спрe вестник, все едно че се е върнал комунизмът

Бях много голям приятел с митрополит Арсений. Свят старец. Убеден съм, че няма да се намери някой, не само от църковния народ, който да не каже за него: „Достоен е“. Той завинаги ще си остане „Достоен“. Вечна му памет!
За Негово Високопреосвещенство дядо Арсений си спомних вчера в полицейското управление на Асеновград. Бях привикан там по сигнал, пуснат официално срещу мен от игумена на Бачковския манастир Сионий. Чрез него той се опитва да използва полицията като бухалка. Иска да спре вестник, списан от мен. Почувствах се така, все едно се е върнал комунизмът.
Динко ПЕТКОВ

Вестникар съм от 40 години. От доста време вече пиша в един електронен всекидневник. Но все още си казвам с професионална болка“ „Абе сайта го броят за медия, но ми стои изкуствено, като общодостъпна жена. Друго си е вестникът, става и за ласка, и за куршум!“.
Затова понякога си позволявам да списвам някое малко вестниче. Заради липсата на достатъчно финанси, винаги малко. Навремето им казваха многотиражки. Сам си го разпространявам. Колкото и да са „многотиражки“, обаче,повечето от тях произвеждат гърмежи. И не халостни. Винаги се целят в мишена.
Такова вестниче списах наскоро. И го разпространих. „Бачковски ИГУМЕН ЕООД“ му е „главата“.
С мои авторски материал за игумена Сионий и неговия манастирски секретар Васко Апостолов.
Представях Сионий като „Недоестоен е!“. А служебния му прислужник, който беше междувременно и депутат, го представих като непочтен и към Бачковската обител, и към Синода, и към българската православна църква. Той не е монах, но е завършил богословие. И каноните в църквата следва да са му познати. И да ги съблюдава. Още повече, че в манастира е почнал работа още 20-годишен и друг стаж до днес няма.
Не случайно споменах светия за мен владика Арсений. Той беше наистина монах. Това много трудно може да се каже за Сионий. Въпреки че носи черно расо. И отгоре на това, непонятно за миряните, а и не само за тях, е игумен едновременно на два култови манастира – Бачковския и Троянския!!! Няма такъв случай в света.
Днес няма нужда да пазиш архив с „теченията“ на някогашните вестници. Бъркаш в чичо Гугъл и намираш всичко, което е писано за всеки. Писанията за Сионий често са…срамни. Няма да ги споменавам конкретно. Доброто на интернет е, че не е вестник, който можеш да го смачкаш и хвърлиш в коша или да го унищожиш. Писаното е запаметено.
Защо в моето вестниче съм описал Сионий като „недостоен“ може да се разбере от това, което се отнася за него в интернет, без да се влияе от мен. Там са описани „подвизите“ му. Като се прочетат, много трудно ще се намери човек, който да извика за този чернокаповец: „Достоен е!“. Пък може и да се намери такъв. Негово си право.
Що се отнася пък за секретаря му Васко Апостолов, смятам, че не морално и почтено да продължава да е на работа в Бачковския манастир. Защо ли?
Той в момента тъче на два стана – в манастира, като важен служител, дясна ръка на игумена. И в същото време активно участва в светския живот – политик е. От т. нар. нови месии. Твърдящи, че те са ПРОМЯНАТА. Това декларира и сам - по тази причина се захващал с политиката. Явно е впечатлил асеновградчани, въпреки че с гласовете си те не го пратиха директно в Народното събрание. Влезе там след врътка – водачът на листата се отказа от мястото си и така той „служебно“ седна на депутатско място.
В „многотиражката“, разпространена от мен, е описан като „момче за всичко“ на игумена. Това навярно влиза в характеристиката на манастирския секретар. Всички, с които разговарях, ми казваха: „А, депутат ли е станал? Помня го, че той поднасяше кафетата, когато гостувах в игуменарцата на Сионий!“. Справял се е перфектно. Не чух от никого, да му е разсипал кафето или пък неволно да го е полял.
В материалите си писах и другото, което чух да се говори за него – че е като „щурмовакът“ на Сионий, когато има някакъв спор за имот, за който игуменът претентира. Нормално е, може би, нали трябва да е изпълнителен, да изпълнява нарежданията на началника си.
Новият политик Васко се пъчи, че „той е Промяната“. Всъщност за краткото време, откакто е „партиен големец“ – председател е на партията си в Асеновград и за още по-краткото време като депутат какво успя да промени? Промени битието на роднините си. Погнаха собственикът на ресторант „Водопада“ да му отнемат паркинга пред заведението, което ползва от години. За да го дадат веднага да го стопанисва…лелята на Васко. Не, да речем, на някого от сергеджиите наоколо. От февруари, ако не се лъжа, същата леля държи и бистро в подножието на манастира. А там има закононарушение. Намира се на общинска земя, за ползването на която се изисква решение от Общинския съвет. Не е известно да има такова. Как тогава се е уредил!?
Е, все пак Васко е с някакво чувство за неудобство пред обществото. В листата за изборите на Пловдивска област беше вписан той. Сигурно по тази причина не вървеше да вкара в нея и…чичо си. Затова този роднина се появи в листата на неговата партия в град Пловдив. Нищо, че е от Асеновград. Явно като много надежден и незаменим!
Като депутат Васко Апостолов сам признава в излъчен по националната телевизия репортаж, че първата му работа в парламента била да пусне сигнал в санкциониращите държавни органи срущу…Георги Паунов, собственика на р-т „Водопада“. С обвинения, че създавал проблеми на Бачковския манастир, заинатявайки се да отстъпи доброволно спорния паркинг. Така говореше пред тв камерите депутатът-манастирски секретар, сякаш това паркинче е най-големият проблем на асеновградчани. И те са го пратили в Народното събрание най-после да им го разреши.
Всъщност не е мой проблем дали Васко Апостолов е „щурмовак“ на Сионий и доколко е полезен на Асеновград в Народното събрание и дали все така ще им защитава интересите в бъдещия парламент, за който отново е кандидат. На такива пишман месии съм се наситил. И не само аз.
Позицията, която имам право като журналист да изразя, е, че Васил Апостолов вече не трябва да продължава да бъде служител на Бачковския манастир. Причина да смятам така е…отец Нафърфорий. Един от най-известните герои на сценаристите на шоуто, от което тръгна създаването на партията, направила Васко депутат. Не ми влиза в работа да изразявам мнение за скандалните изцепки на този тв поп. В интернет е пълно с клипове с него. На мнозина той може да допада, да ги забавлява. На Васко Апостолов – също. Само че, ако не е на работа в Бачковския манастир. Иначе е абсолютно лицемерие да си в партията, свързана по някакъв начин с този тв образ-богохулник, гаврещ се и окарикатуряващ православната църква. И в същото време да си вадиш хляба като служител в духовно общежитие на подчинение на Светия Синод. Най-смущаващото е, че това поведение на Васко не прави впечатление нито на игумена, нито на монасите. Нима отец Нафърфорий е и техен любимец!?
Пак ще се върна към митрополит Арсений. Най-гордият за мен момент в професионалната ми биография е свързан с Негово Високопреосвещенство. С характерния си тържествен глас той ми заяви: „Г-н Петков, имам за Вас едно предложение. Какво ще кажете да станете главен редактор на нашия църковен вестник!“. Благодарих за честта, но му отказах. Не ставах.
За това предложение на владиката се сетих, когато вчера в полецейкото управление офицерът ме запознаваше със сигнала срещу мен от игумена Сионий. Започваше с разкритие на цяла „конспирация“. На на едикоя си дата „група от неизвестни лица“ разнасяли вестник с клевети, които сривали едва ли не Бачковския манастир. Заявих, разбира се, че абсолютно не съм съгласен за „клеветите“. Посочих, че във всеки написан от мен материал е спазено основното журналистическо правило – да се дават становищата и на двете засегнати в някакъв спор страни. Плюс моята позиция на автор, на която също имам право. Уточних, че всички статии във вестничето са препечатки, преди това са били публикувани. И не е последвала никаква реакция по тях от страна на Сионий и манастирския секретар.
Съгласих се, обаче, с отбелязаното в сигнала, че вестничето е разнасяно „от неизвести лица“. Обещах, че си взимам поука и за следващия брой ще наема за разпрострението все известни хора – например Азис, дует „Ритон“, даже самата Лили Иванова, ако нещо не е настинала.
Проблемът е, че следващ брой може да не се разпространява. Косите ми настръхнаха и се готвех да си подам ръцете да ми сложат белезници, когато чух как завърша сигнала на игумена. Настояваше с категоричен тон полицията да… спре следващия брой. Опитваше се да я използва като бухалка срещу свободното слово. Почувствах, че комунизмът се е завърнал. Макар да ми беше заявено, че полицейските органи нямат правомощия да спират вестници. Не така явно смята Сионий.
ПОСЛЕПИС
ДАЛИ ЩЕ ЧУЕМ, ЧЕ СИОНИЙ И КАНДИДАТ-ДЕПУТАТЪТ ВАСКО СА СЕ ОТЗОВАЛИ ДА ПОМОГНАТ НА КЛЕТО МОМЧЕ ОТ АСЕНОВГРАД!!!

15-годишният Михаил Кашидов от Асеновград започва рехабилитация в Китай и спешно се нуждае от помощта ни. Лечението е много скъпо и непосилно за семейство. „Прекарахме 22 дни под задължителна карантина и от седмица вече ходим на някои процедури. Тъй като почти две години прекъснахме лечението и за това време Мишо доста порасна, имаме назначени да правим повече изследвания. Предстои ни четиримесечен курс на интензивна терапия и рехабилитация. Мишо е във възраст, когато бързо се променя. Всяко прекъсване се отразява и го връща назад. Ние сме наясно, че детето ни е по-голямо и по-трудно се постигат резултати. През изминалите години опитахме какво ли не. Това е шансът и надеждата за нашето дете!”, разказват те.
Всеки, който иска да помогне , може да дари средства чрез:
SMS с текст DMS MISHO на номер 17 777 – на цена от 1 лв.
Или чрез дарителски сметки в УниКредит Булбанк
IBAN- BG56 UNCR 7000 1523 3073 35 / в лева/
IBAN- BG02 UNCR 7000 1523 3073 37 /в евро/
IBAN- BG25 UNCR 7000 1523 5767 77 /в долари/
BIC-UNCRBGSF
на Михаил Иванов Кашидов
PAY PAL: Svetla_Kashidova@abv.bg
ДАЛИ ЩЕ ЧУЕМ, ЧЕ СИОНИЙ И КАНДИДАТ-ДЕПУТАТЪТ ВАСКО СА СЕ ОТЗОВАЛИ ДА ПОМОГНАТ НА КЛЕТОТО МОМЧЕ!!!

Публикувана на
14 Октомври 2021 година