Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо се появиха поцинковани кофи до Централна поща

Видяна: 10065 пъти

Питане до кмета Здравко Димитров отправи общинският съветник от Коалиция „Кауза Пловдив“ Константин Георгиев. Поводът е проект, финансиран от културната програма на общината, за поставяне на 130 поцинковани кофи на разкопките на „Форум Запад” до Централна поща.
В питането си настоява за отговор с какво поцинкованите кофи популяризират Пловдив и неговата култура, кой е одобрил проекта и каква е изплатената сума за проекта.
В търсене на автора открихме организатора на проекта. Това е художника Емил Миразчиев, който обясни за Радио Пловдив, че
С арт-инсталацията се чества 100-годишнината на немския художник Йозеф Бойс, обясни организаторът на проекта Емил Миразчиев. Автор е пловдивчанката Севдалина Кочевска.
„В много от инсталациите си Йозеф Бойс използва консервени кутии. Като малки си играехме с тях. Странно защо човекът, отправил запитването не се е усетил“, каза Миразчиев. По думите му поцинкованите кофи, свързани с нишка, имат под себе си огледала, които символизират връзката между два субекта, които си предават информация. „Връзката е с космичното, отвъдното или божественото. Те са разположени в този обект, защото той дава препратка от минало, настояще и бъдеще“, обясни той.
Стойността на проекта е 1000 лв. /бнр

Публикувана на
14 Октомври 2021 година