Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Размина ни се пак да затягат юздите в Пловдивско заради ковид-а

Няма да се налагат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това решение взеха експертите, които заседаваха на Областния оперативен щаб днес. Последното им заседание преди тази среща беше на 8 септември, тъй като ситуацията в областта беше сравнително спокойна.
След превеждането на срещата областният управител Ангел Стоев заключи, че областта ни се намира в добро положение в сравнение с останалата част от страната, въпреки че заболеваемостта е скочила до 380 на 100 хиляди души. Здравната система се справя с натоварването като за момента от 818 разкрити легла 262 са свободни.
Трябвало обаче да се помисли за оптимизиране при заемането на интензивните легла. В момента в УМБАЛ "Св. Георги" е останало само едно свободно легло, предназначено за интензивни пациенти. В областта броят на свободните интензивни легла е 28.
При това формулиране на ситуацията екапертите решиха, че затягане на мерките за момента не е необходимо. Контролът по спазването им ще бъде засилен. Областният управител щял се обърне към правителството с искане за увеличаване на санкциите за онези, които не спазват приетите мерки. По този въпрос д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив, обяви, че Инспекцията е на предела на капацитета си. В момента на разположение са 40 инспектори, които извършват проверки и извън работните часове на деня. По отношение на ваксинационния процес в областта тя каза, че броят на поставените ваксини постоянно намалява. През последните дни се поставят по-малко от 1000 ваксини за ден.

Публикувана на
13 Октомври 2021 година