Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

В затвора ядат за 6 лв. на ден, в болниците – за 1 лв., а в училищата – за 94ст.

Видяна: 16958 пъти

Темата за менюто в болници и училища са предизвиквали възмущение в обществото. Оказва се, че ястията, които се поднасят в местата за лишаване от свобода са три пъти по-богати и грижливо подбрани от онези в болниците, съобщава "Монитор".
При направено сравнение между храната в столично училище, столична болница и столичния затвор, се вижда, че лишените от свобода получават по-питателна храна, съобназера със здравословното им състояние. В затвора ядат закуска, обед и вечеря, като обяда включва супа, основно и десерт. За вечеря имат ястие и десерт, като има и предпочитание за вегетарианци. Общо групите за подбор на менюто са пет - обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна. Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е в неограничени количества.
В болниците подобен избор няма. Пациентите също получават храна три пъти на ден, но за закуска обикновено пациентите получават кифла или попара, на обяд имат основно задължително с месо, а вечер ястието е постно. Болният получава по филия на обяд и вечеря, а ако искат нещо по-здравословно, разчитат на близки, които да им занесат. Меню в зависимост със здравословното състояние на пациента няма.
В затвора храната за един човек струва около 6 лв, докато в болница е под е 1 лв. При децата от подготвителни групи и ученици от начален етап, храната е 94 стотинки. Обичайно това са кифли. Обядът на учениците е поет от родителите с купон от стола или предоставяне на храна от вкъщи. /днесбг

Публикувана на
13 Октомври 2021 година