Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Лют спор в Общинския съвет за 17 имота

Видяна: 25559 пъти

Горещи дебати се очакват днес на сесията в Пловдив по повод на разпореждането със 17 общински имота. Те минават в ръцете на частни инвеститори, ако Общинският съвет одобри предложенията на администрацията. Болезнената тема за презастрояването в Пловдив отново ще бъде една от водещите в дневния ред.
Девет парцела са подготвени за търг с тайно наддаване и прекратяване на съсобствеността. От тези сделки градската управа се надява да осигури най-малко 1,5 млн. лева приходи в местния бюджет, а при повече кандидати - да спечели поне 2 милиона.
За други пет терена на ул. „Лев Толстой” и „Варна” с площ средно по 300 кв. метра в Общината е внесено инвестиционно намерение за учредяване на право на строеж срещу обезщетение с жилища, както „Марица” писа.
За всички имоти ще се провеждат търгове или конкурси, с изключение на прекратяването на собствеността и спортните имоти. Според устройствените планове парцелите са предназначени за жилищно строителство, което означава, че малкото пространство между кооперациите и блоковете ще се застроява. За 155 кв. метра на ул. „Средец” началната цена е 218 000 лева, за 401 квадрата на бул. „Никола Вапцаров” 9 б - 386 500 лева, за 164 кв. метра на ул. „Ген. Данаил Николаев” - 131 625 лева.
За 274 600 лева са оценени 5/12 идеални части от имота на ул. „Д-р Стоян Чомаков” 14, който общо е 737 кв. метра, но се намира в Стария град. Общината е съсобственик с фирма „Фербиндунг Груп”, която представлява наследниците, върнали си имота по закона за реституцията.
Петте имота на ул. „Лев Толстой” и „Варна” са поискани от фирма „Тема инвест” и за тях вече възникна задочен спор между общинския съветник от ВМРО Владимир Кисьов и кмета на район „Източен” Иван Стоянов. Кандидат-инвеститорът иска да строи апартаменти и в замяна да предостави на Общината завършени жилища. Тезата напълно се подкрепя от съветника Кисьов. Според Иван Стоянов парцелите трябва да се продадат на търг, а парите да се вложат веднага в озеленяването на района.
Парцелите са между 299 и 314 кв. метра, но могат да се обединят. Условията за конкурса ще се подготвят само ако Общинският съвет се съгласи да ги продава срещу обезщетение. /марица

Публикувана на
13 Октомври 2021 година