Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Защо умираме внезапно

Видяна: 30378 пъти

Внезапната смърт е непредвидено смъртоносно събитие, което не е свързано с травма и което възниква в рамките на 1 час от момента на появяване на симптоми при практически здрав човек. За такава смърт се говори в случай, че издъхналият се е намирал в удовлетворително състояние 24 часа преди това.
Яна БОЯДЖИЕВА

Най-честата причина е исхемичната болест на сърцето. Тя се случва основно заради възникване на аритмия, наречена камерна тахикардия. Слушали сме как позната, например, е умряла след сутрешната си чашка кафе и цигарата. Или как мъж се върнал от работа, легнал да спи и не се събудил. Това най-често става с мъжете. Като втора причина за внезапна сърдечна смърт, но с голяма разлика след исхемичната болест на сърцето, са няколкото вида кардиомиопатии.
Как да определя рискът от внезапна смърт?
Първо, оценете рисковите фактори за исхемична болест на сърцето: колкото повече са те, толкова по-голям е рискът от внезапна сърдечна смърт.
Второ, убедете се, че нямате болести на миокарда, същите тези кардиомиопатии. Това е особено важно за спортистите, които понякога умират директно на стадиона.
Вижте как в САЩ са понижили смъртността
И в случая не става дума за всички сърдечни болести, които са много, а за най-„знаковата” – от нея умират повече хора и в САЩ, и почти навсякъде. Тази болест се нарича исхемична болест на сърцето (ИБС), а по своята същност е атеросклероза на сърдечните съдове. През първата половина на 60-те години се забелязали първите резултати.
Именно тогава се появили данни от т.нар. фремингемско изследване, което тогава е установило това, което в днешно време е доказана истина. И гласи, че пушенето, високото кръвно налягане, високото ниво на холестерола и наднорменото тегло са фактори, увеличаващи вероятността човек да умре от исхемична болест на сърцето.
В САЩ постигат големи успехи по намаляване внезапната смъртностт. от ИБС в периода 1980-2000 г., когато починалите са намалели почти 2 пъти. Разбира се, решили да анализират по какви причини се е случило това.
Ето какво станало ясно:
Оказало се, че най-голям дял се пада на понижаването на нивото на холестерола – 24%. На второ място се нарежда борбата с повишеното кръвно налягане – 20%. Със съществена разлика на трето място се нарежда борбата с тютюнопушенето – 12%. И чак след това се нарежда ролята на високите технологии: възстановяване проходимостта на сърдечните съдове с различни хирургични варианти. /блиц

Публикувана на
13 Октомври 2021 година