Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Оцелелият по турско и при бай Тошо Бачковски манастир ще сменя ли статута си, за да стане партийна централа?

Видяна: 26600 пъти

Бачковският манастир се смята за една от светините на България. Основан е през 1083 г. Оцелял е през 5-вековното турско робство и десетилетията на комунистическия строй при Тодор Живков. Стотици хиляди миряни палят там свещ пред прочутата чудотворна икона на Богородица. Едни за здраве, други за късмет, трети за сбъдване на съкровени желания. Вече може да не е така с манастира. Да му бъде сменен статутът. Да се превърне в партийна централа. И в него да се извършват водосвети и да се отправят молитви за изборни успехи единствено от партийни членове.
Динко ПЕТКОВ

За всички православни българи превръщането на Бачковския манастир в партийно средище ще се приеме като кощунство. Гавра с вярата пред очите на Божията майка. „Това е невъзможно да стане!“, с право ще скочат в цяла България. „Абе, няма ли Свети Синод, нали имаме още жив патриарх и поне три файтона с митрополити. Не знаят ли какво става в Бачковския манастир!“, с право ще се възмутят те. С една поправка - по-точно е да се каже за владиците, ще не са „три файтона“, а горе-долу трийсет мерцедеса, беемвета и джипове, в които са свикнали да ги возят.
Известно е, че Бачковският манастир оцелява след първоначалното нашествие на османлиите. По-късно обаче последва съдбата на повечето православни манастири по нашите земи и бива ограбен и разрушен. Възобновен е към края на 15-ти век, трапезарията е реконструирана през 1601г., а запазената и до днес църква Света Богородица е завършена през 1604г. Стенописите на трапезарията, изписани от неизвестна ръка през 1605г., са забележителни със своята художествена стойност.
Предполага се, че в бъдеще, след като се промени статутът на Бачковския манастир и той се превърне в партийна централа, „иконописването“ ще бъде по нов начин. Очаква се сегашните икони на светците да бъдат заменени с портрети на видни партийни активисти, считани за „светци“ в партията, чиято централа ще бъде обителта. На мястото на Св. Богородица вече ще е Св. Председателят на партията. В няколко позиции – от рождението му, чак досега. Библийските цитати по манастирските стени ще се заличат. И ще се изтипосат с подходящ внушителен шрифт мъдри мисли от фейсбука на Св. Председателя. Пак ще има служби и бдения пред него, с участието на съпартийци. Но няма да се чува „Отче наш!“. А молитвата-ода „Председателю наш!“.
На всички видни места ще се появат портретни икони на видни депутати от партията, както и на техни министри, разбира се. Ще се изписват с църковно-славянски букви галещи очите и ушите техни предизборни обещания.
Да, в действителност няма как всичко това да стане.
Макар че може и да стане. Ако се гледа как игуменът Сионий за пореден път ще позволи в манастира официално да се извърши партийното служение „Откриване на предизборната кампания“. С досегашната църковна служба - водосвет. Направена не в съслужение на самия Сионий, може би защото пак ще е прекалил с чашката, то поне някой от подопечните му монаси. В краен случай от предания му прислужник – манастирския секретар. Той и без това се води като асеновградски лидер на партията, пък и неин депутат. Според манастирския фолклор като разбрал, че му отпускат една депутатска квота, дядо Сионий първо решил да предложи манастирското магаре. Гарантирали му избираемо място. Отрязали го с обяснението, че от Централната избирателна комисия ще му откажат регистрация – било с двойно гражданство, известно време е живяло в гръцки манастир. Като компромисен вариант се сетил за секретаря си Васко. „Без туй няма голяма разлика между тях, пък е и по-покорен и изобщо не е инатлив!“, било крайното решение на игумена, гласи мълвата из килиите.
Такова „партийно богослужение“ беше извършено на 13 юли т.г. Същата партия смята да го направи и на 16 октомври. Тържествено. Патетично. Широко медийно отразено.
След първия им предизборен водосвет не последва никаква протестна реакция. Да бяха скръцнали и на игумена Сионий, и на партийците: „Чакайте, бе, това е манастир, не е канонично да се правят в него партийни церемонии. Тук е общежитие на монаси. Да се молят Богу. Не да обслужват партии!" И да напомнят, че по закон църквата е деполитизирана.
Нямаше! Нито от някоя друга партия. Нито от миряни. Нито от Пловдивската митрополия. Нито от Светия синод, на когото директно е подчинен Сионий.
Не се чува някакво протестиране и за предстоящата в събота нова предизборна „литургия“. Нима Бачковският манастир вече е станал партийна централа!?
Нима догодина на литийното шествие до местността Клувията ще бъде водено от шоу-игумена Сионий. И до него ще е лика-приликата му по алкохолно гипсиране отец Нафърфорий с припкащите по стръмната пътека момичета от балет Магаданс. А вместо чудотворната икона на Света Богородица, лично Ванката ще носи чудотворния Портрет на Св. Председателя на партия „Има такъв народ“!?

Публикувана на
12 Октомври 2021 година