Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Изяществото на традиционните носии от Тракийската етнографска област

Видяна: 20008 пъти

Върху неголямата територия на страната ни са разположени цели 6 етнографски области, всяка от които се отличава със своите традиционни облекла, народни танци, музика и обичаи. Затова и българският фолклор е толкова пъстър, богат и разнообразен и продължава да прославя България по широкия свят.
Ще се отправим на едно виртуално пътешествие из Тракийската етнографска област, за да ви разкажем повече за нейните изящни носии, ритмични хора и изключително интересните обичаи, които са изпълнявали нашите предци.

Къде се разпростира Тракийската етнографска област?
В сравнение с останалите области, Тракийската етнографска област обхваща най-голяма част от страната. Границите ѝ се простират от Средна и Източна Стара планина до Черно море. Обширните земи, които се включват в пределите на тази етнографска област са причината за нейната многоликост. На съвременната карта на България тя включва днешните административни области: Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен и Бургас.
Как изглеждат традиционните тракийски носии?
Това разнообразие се забелязва и в традиционното облекло на българите от тези земи. Тракийските народни носии са различни и това най-ясно личи при женското облекло. Все пак, най-често срещаните и обичайни тракийски носии са женската сукманена и мъжката чернодрешна носия.
Женската тракийска носия се състои от бяла риза, най-често с дълъг ръкав, направена от памук. Върху нея жените са носили червен вълнен сукман без ръкави, върху който са избродирани традиционни орнаменти, най-често от черно кадифе или черен гайтан. Облеклото е допълнено и от черна престилка с бяла дантела, която покрива предната част на сукмана. Върху кръста се поставя колан с пафти или кърпа.
Интересен елемент тракийската женска носия са и украшенията за глава, които са много богати и красиви. Обикновено те включват мъниста, китки, златни монети, пера и т.н.
Мъжката чернодрешна носия, както подсказва и името ѝ, най-често се състои от тъмни потури и тъмен елек. Бялата риза е още един от задължителни елементи, като подобно на женската носия, тя също е украсена в традиционни елементи. За мъжете от този край на България е характерното носенето на калпак.
Ако търсите традиционни народни носии в Пловдив, посетете магазина на Пен Силует, където ще откриете носии от всички етнографски области на атрактивни цени. Пълната гама може да разгледате на техния сайт и да поръчате онлайн - вижте още на Pensiluet.com.
Характерни танци и обичаи
Тракийските танци се отличават със своята бодрост, тържественост и жизненост. Жените обикновено играят плавно, а при мъжете се наблюдават характерни пляскания с ръце по бедрата и стъпалата.
Сред най-известни хора от този регион са Правото тракийско хоро, Копаница, Тракийска ръченица, Джиновско хоро и други. Преобладаващи са най-вече тактовете: Преобладаващите тактови размери са 2/4, 7/8, 5/8 и 9/8.
Някои танци се изпълняват като част от обредните ритуали, свързани с различните празници. Един от известните такива обичаи, запазен и до днес, е танцуването върху жарава, известно още като нестинарство. Този ритуал се изпълнява на празника на Св. Константин и Елена, а нестинарите държат в ръцете си икони на светците, докато стъпват боси върху жаравата.
Интересен обичай от този край са и кукерите, където мъжете се обличат в страшни костюми и маски, а върху кръста си окичват звънци и чанове. С танци, те прогонват злите духове и зимата, за да донесат благоденствие и плодородие.
Лазаруването е още един от традиционните ритуали, характерни за Тракийската етнографска област. В събота преди Цветница, младите момиче обикалят къщите за здраве и благополучие. На Лазаров ден, неомъжените момичета гадая коя от тях ще се задоми първа.
Това е само една малка част от магията на Тракийската етнографска област, която и до днес съхранява българщината и традициите на нашия народ, предавани от поколение на поколение.

Публикувана на
11 Октомври 2021 година