Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Азотни торове от заседналия турски кораб се изсипват в морето

Видяна: 8479 пъти

Част от товара на заседналия край местността Яйлата товарен кораб се изсипва в морето при претоварването му. Това показват видеокадри, публикувани от специализирания сайт maritime.bg, съобщава БНР.
На тях се вижда как при пренасянето на азотния тор от кофата на крана опасният за екосистемата на водата товар се излива в морето.
Операцията по разтоварването на кораба "Вера Су" започна вчера вечерта. На място пристигнаха кран и друг плавателен съд, в който уреята да бъде претоварена. Целта е да се улекоти заседналият кораб с около 500 тона от товара му, за да се направи опит той да бъде изтеглен. Уверенията от страна на "Морска администрация" бяха, че преди това товарът ще бъде пакетиран, тъй като в кораба той е в насипно състояние.
Вчера от МОСВ потвърдиха, че има индикации за замърсяване с азот на водата, след като независим водолаз показа, че има изтичане на азотния тор от кораба "Вера Су". Найден Недев направи огледа си на 25 септември и установи, че край носа на кораба има изтичане на азотна тор. Корабът, който плава под панамски флаг, заседна край Яйлата на 20 септември.
Повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на азотната тор в пакетажната машина, която трябва да извози товара до пристанище Варна. Междувременно стана ясно и че баржата, която трябва да извози товара до Варна, също е заседнала. Тя вече е освободена, но все още операцията не продължава.
"Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна.
По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.
"Заседналият кораб не е увредил подводни археологически обекти", каза още Георгиев пред БНТ. В хода на операцията, започнала вчера, в морето попада и част от торта. От видеа, разпространени в социалните мрежи от maritime.bg, се вижда, че част от азотните торове падат в морето. Според експерти това не е опасно, но от Университета по океанология на Варна казват обратното. Те обясниха, че товарът може да изсуши хрилете на младите екземпляри риби от калкан и да благоприятства цъфтежа на планктона.
Още не е ясно дали ще се поднови операцията, но според местните има опасност корабът да се разбие в скалите, защото днес вятърът се обръща.
Според експерти от Института по океанология, разтварянето на азотния тор във водата може да доведе до бурен цъфтеж на водораслите, което да унищожи дънни организми. Задава се и лошо време. /лупа

Публикувана на
28 Септември 2021 година