Архив на публикациите

Върнаха към живот изпаднал в клинична смърт

Видяна: 7625 пъти

Неуморните усилия на спешните медици в Горна Оряховица върнаха от оня свят пациент, който бил изпаднал в клинична смърт. Действието се развива в неделя, когато 50-годишен мъж от Лясковец пристига във филиала, придружен от сестра си, пише "Борба".
Човекът споделя, че отишъл на риболов, но там се почувствал зле и усетил, че кръвното му налягане се е повишило. Помолил дежурните да му направят измерване, но тъй като това не е животозастрашаващ случай, го насочили към неотложния кабинет, който поема оплаквания от такова естество. В коридора, на път към звеното, мъжът припаднал.
Спешните медици го вкарват в амбулаторията, където установяват, че сърцето му е спряло и няма дихателна дейност. Веднага започват дейности по реанимация, включващи сърдечен масаж, обдишване с амбу, четири пъти електрошок и инжектиране на адреналин.
В продължение на 20 минути го съживят и успяват. Пациентът идва на себе си, нормализира кръвното си до стойност 130 на 80 и става контактен. Медиците обясняват, че лясковчанинът е получил инфаркт и това е била причината за загубата на сърдечна дейност. /блиц

Публикувана на
28 Септември 2021 година