Новина от категория България
Архив на публикациите

От един дол зелени дренки сме

Видяна: 21472 пъти

Какво научих за партията на Петков и Василев в последните дни? Че „Продължаваме промяната” е политически проект. Това, което знам за такива проекти е, че политическите технолози, както и олигарсите с парите зад тях, са все едни и същи хора от миналото. Че новата партия няма идеология и се позиционира точно в центъра, за да е близо и до леви, и до десни. Този филм се нарича „Тя танцува само едно лято” и съм го гледал няколко пъти. Че регистрация в ЦИК получиха благодарение на една бургаска партия, близка до известния от ъндърграунда Митьо Очите.
Димитър ПОПОВ

Заради тези факти партията на Петков и Василев някак рязко ми стана безинтересна като дългосрочен партиен проект. Такива „звезди” битуват от ден до пладне. Те имат краткосрочни задачи и обикновено ги вършат срещу добро заплащане.
Така че по-интересното в случая е какви са им задачите
Едната очевидно е да увеличат подкрепата за протестните партии, така че да минат 121 гласа заедно в следващия парламент. Прогнозите обаче са песимистични. Партиите на протеста няма да имат мнозинство. Обратно, ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат над 130 депутати отново, защото народа пак гласува за статуквото.
Няма да се изпълни и втората задача на тази нова партия – да стане мост между ДБ и ИТН, така че да се сбъдне коалицията „Радев”, за която се хвърлиха много усилия в двата провалени парламента. Няма да се случи, защото ИТН не иска да участва в никакво правителство, а ДБ не иска вече Слави, защото те така се изпокараха, че приличат на счупено гърне, чиито парчета няма кой да залепи.
Следователно парите за „Продължаваме промяната” са пари, хвърлени на вятъра. За да не бъде безплоден и следващият парламент обаче, тази партия или останалите от протестите трябва да направят коалиция с партии от статуквото
Това вече не звучи съвсем откачено, нали! Вярно е, че Радев се е клел да изхвърли Борисов и ГЕРБ от политиката изобщо. Вярно е, че намери съюзници в това неистово желание. Обаче суверена казва друго – съберете се, разберете се, не си чертайте разделителни линии, защото накрая ще ви наритам всичките.
Време е Слави, или Христо, или Петков, и най вече Радев да разберат простата истина - че ДБ, или новата партия „Продължаваме промяната”, трябва да преговаря за правителство или с ГЕРБ, или с БСП. Ако не го направят, значи че преследват цели, които са напълно несъвместими с националните интереси на страната, като хаос и перманентна криза.
И тогава лесно ще се разбере кой им плаща, кои са им сценаристите и за какво са ги създали като политически проекти.
Разбира се, има още една възможност за излизане от патовата ситуация „избори до дупка”. Ако компромис между партиите на протеста и партиите на статуквото не бъде постигнат, ГЕРБ, ДПС и БСП да направят програмно правителство помежду си. Йордан Цонев доста емоционално и убедително аргументира тази теза – „А какво да правим? Да ги оставим да провалят и трети парламент ли? И докога така ще ходим на избори?”
Дали такава възможност е реална не знам, но ако не е, тогава българските политици нагледно ще докажат пълната си неспособност да носят отговорност за управлението на страната. И тъй като са непригодни, пак ще чакат „големия съюзник” да им реши проблема! Това се е случвало често в последните години, особено когато страната е била на кръстопът или в голяма криза.

Българските политици вместо да чакат някой отвън да ни оправи, трябва да поемат съдбата на страната в свои ръце, както ги задължава и Конституцията. Оправданията с червените линии, с глупостите за статукво и протести, с новия морал, не вършат работа.
Знаем се, бе, от един дол дренки сме всичките! - казваше един познат, когато някой се изкарваше по-добър, по-образован и по-почтен от останалите.
Така де, ние се знаем, ама защо и другите да знаят колко са ни зелени дренките? Фактор, със съкращение

Публикувана на
26 Септември 2021 година