Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Вдовицата на майор Терзиев подлага генерали на кръстосан разпит, те се обръщат към сина й с патриотарски алабализми

Видяна: 73040 пъти

Днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководители на военни структури, свързани с разследването на разбилия се МиГ-29 край Шабла, разкриха нови обстоятелствата, свързани с инцидента, при който загина подполковник Валентин Терзиев.

По време на брифинга вдовицата на подп. Терзиев - Димитрина Попова, подложи на кръстосан разпит шефове от Министерство на обраната (МО) за смъртта на съпруга си.
„От януари тази година Терзиев е поддържал подготовката си за учението. А за стрелбите се прави подготовка непосредствено преди учението. За стрелбите се готвят около месец. По време на подготовката не се извършват стрелби, такива се правят само тренировки на полигона. Точно такава стрелба нощно време… не мога да ви кажа кога последно е правена“, каза командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
„Не са правени много стрелби в българската армия през последните години“, призна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Правил нощни стрелби с ракета, но не по мишена. Има разлика – да“, включи се и служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който разкри, че е „абсолютен факт, че нальотът на пилотите ни е недостатъчен“ и допълни: „Ако милият Вальо не бе загинал, то тази година неговият нальот щеше да бъде между 50 и 60 часа – много повече от това, което е имал миналата година. Тенденцията в възходяща“.
Вдовицата на подп. Терзиев предположи, че подобни стрелби не са правени от 15 години. „Има ли ваша заповед за препоръчителната височина, на която да бъдат извършени тези учения“, попита тя
Отговор й даде командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров: „Да, има указания, които са утвърдени от мен. Там пише че трябва да се спазват минималните височини, които са различни. За работа по парашутна мишена е заявено да се спазват 2000 метра. В Граф Игнатиево пък го правят на 7-4 хиляди метра височина“.
Тогава Димитрина попита защо системата за опасна близост със земята не се е включила. „Трябва коремът на самолета да е насочен надолу към земята, а в конкретния случай самолетът не е бил така. Потвърждавам, че системата е била включена“, отвърна генерал-майор Петров.
„В един момент на висотомера мишената и самолетът са видени на една и съща височина. Следени са. Случайно е, че са видени и двете едновременно“, каза още генерал-майор Петров.
Тогава вдовицата попита защо при условие, че той е пенсиониран пилот на 47 години именно той е бил избран да участва в това учение. По думите на служебния министър на обраната преди това и друг пилот е направил това упражнение.
„Изпълнени ли са всички изисквания в летателната подготовка?“, зададе отново въпрос Димитрина през сълзи и допълни: „Заради този отговор доведох сина си. Погледнете го в очите и кажете!“.
„За да го допусна, значи всичко е изпълнено!“, категоричен бе бригаден генерал Русев. И се обърна и към сина на трагично загиналия пилот с думите:
„Сашко, документите няма да върнат баща ти. Но знай, че докато има мъжки момчета като баща ти, които влизат в самолета, то тая държава ще я има. Намери начин да покажеш на баща ти, че си достоен българин“./блиц

Публикувана на
24 Септември 2021 година