Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Трима пловдивчани в новия кабинет

Видяна: 16714 пъти

Пловдив отново ще има солидно представителство в новия служебен кабинет, чийто състав ще бъде оповестен утре от президента Румен Радев. Днес държавният глава издаде указ за разпускането на 46-ия парламент, а утре ще назове новите лица в поредното служебно правителство. По информация на „Марица“ в него ще има трима пловдивчани.
Новото име, произлизащо от Града под тепетата, е това на бъдещия транспортен министър Христо Алексиев. В края на тази седмица – на 19 септември, роденият в Кючук Париж политик ще навърши 41 години. За него е известно, че баща му е кореняк пловдивчанин, а майка му е родом от близкото село Брестник. Под тепетата Христо Алексиев завършва ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност политология, а след това и магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС през 2008. От 2002 до 2005 г. ръководи проекти, свързани с местното самоуправление и координира информационния център ЕВРОДЕСК. Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта. В периода 2007 – 2010 г. работи последователно като заместник-генерален директор и съветник на Управителния съвет на ДП НКЖИ.
От 27 януари до 4 май 2017 г. е назначен за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на Румен Радев. През юли тази година лидерът на ИТН Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя проектокабинет, който не се състоя.
До момента Алексиев заема висш мениджърски пост в Национална компания "Железопътна инфраструктура". Той е женене и има две деца.
Очаквано, премиер в третия служебен кабинет на Радев да бъде роденият в Поповица 61-годишен генерал Стефан Янев. Той е завършил Техникума по електротехника под тепетата, преди да започне армейското си образование. За последно пловдивски кадър стана министър-председател през 1995 г., когато Жан Виденов оглави правителството на БСП.
В новото служебно правителство отново ще фигурира и името на досегашния аграрен министър Христо Бозуков. Той има опит от предишния кабинет с премиер Огнян Герджиков. /марица

Публикувана на
15 Септември 2021 година