Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бъркат игумена на Бачковския манастир с турската звезда Къванч Татлъту, онзи - като топола, този- като глътнал буре

„Абе, отче, вие божии служители ли сте? Като ви гледам, май сте наследници на ония търговци, за които смятахме, че Христос е изгонил от храма. Няма ли църква за вас, там да се молите, а сте наскачали като пощурели стършели заради един паркинг. Сметнали сте, че има келепир в него и трябва да е ваш. Засрамете се, бе, черно расо носите, кръстите се, а сте се превърнали в някакви сметкаджии!“. Така се възмущаваше случаен богомолец, дошъл в Бачковския манастир да се помоли за здраве на болното си дете, станал свидетел на ежбите пред Светата обител. Игуменът се е разпенил срещу ресторантьор, едва ли не анатемосвайки го, че се е запънал и не му позволява да стане собственик на паркинг с 23 места за автомобили. Надошли са, повикани на пожар, медии, да видят как епископ Сионий страда, сякаш са го разпънали на кръста. Вайка се, като че ли Сатаната го е подгонил с един сатър да му реже брадата.

Динко ПЕТКОВ
„Какво става, за какво така се е развълнувал г-н игуменът, разбойници да не нападат манастира, че такава патърдия се е вдигнала?“, разтревожен пита друг очевидец-мирянин. Като разбира, че цялата гюрултия е заради собствеността на паркинга, маха с ръка: „Боже, боже, дотам ли стигнаха, уж монасите трябва да са смирени, а виж ги как са се наежили! И за какво, не заради вярата, а за имот!“
„Извинете, някакъв турски сериал ли снимат тук, колко е интересно! Аз този актьор с дългата брада, в расото, го разпознах, много ми прилича на тяхната звезда Къванч Татлъту. Той е нали? Дали ще ми даде автограф, вижда ми се много разлютен?“, обади се разтреперена от гледката госпожа на достолепна тв зрителска възраст.
„Какъв Къванч Татлъту ти се привижда, онзи е като топола. Не виждаш ли тоя тук е като глътнал цяло буре!“, присмя й се мъж. И добави: „Лакомия, манастирска лакомия, госпожо, не им стигат даренията, които получават, ами ламтят и за имоти. Всички сергии да бъдат техни, паркинга да вземат, след време ще имат претенции и за ресторанта на човека. Още малко ще сложат бариера на пътя, че всеки, който пътува, да им плаща такса. С полиция трябва да ги приберат зад манастирската порта, там им е мястото, не да се облизват за имоти!“
Какво всъщност се случва.
Паркингът, който се намира точно пред ресторант „Водопада“, дълги години е бил държавна собственост и са го дали на собственика на заведението Георги Паунов да го поддържа и ползва срещу такса. Преди три години обаче от Бачковския манастир решават, че имотът е техен. Ресторантьорът, разбира се, не е съгласен. И става свадата. Секретарят на манастира, който междувременно се урежда като депутат от партията „Има такъв народ“ дори твърди, че е получил закана, щял да "бъде нарязан на парчета" , ако новите наематели не се махнат.
Всъщност, ако има спор кой да стопанисва имота, той трябва да бъде между Агенция "Пътна инфраструктура" и Бачковския манастир.
Ресторантьорът Георги Паунов разказва: „Игуменът Сионий ме вика при него в игуменарницата и ми предлага: „Подпиши! Ние ще се откажем от това, което ти заграбихме!“. Имаше предвид за част от тротоара пред ресторанта ми. Изнудваше ме да подпиша, че не искам да съм на това паркингче. И аз му отвърнах, че тротоара си е моя собственост и няма как да стане: „Това си е мой имот – част от терена на ресторанта е, който още изплащам. И го има в нотариалния ми акт с границите. А паркингът е държавен имот. Стар път и по закон си остава завинаги държавна собственост.“. Сионий видя, че няма да дам заден. Тогава ми вика: „Искаш ли да ти кажа нещо. Ние каквото сме казали, това става!“. Реагирх му, че защитавам интересите на държавата. Игуменът се ядоса: „Няма държава! Ние сме държавата!“. Питам го: „Кои вие?“. Скочи вбесен: „Ами виж, сега гледаш само мен!“. Не се стреснах. Отвърна че, не може хора, занимаващи се с богословие, да споменават Господ в службите и молитвите си, а в същото време да са крадци на държавни имоти. Измамници. Все едно като имотната мафия. Сионий само поклати заканително глава.“.
Георги Паунов не знае договорът му с АПИ да е прекратен и смята, че игуменът няма право да пуска нови наематели, преди казусът да бъде изяснен в съда: "Договорът за ползване на паркинга ми е безсрочен. Тук е минавал стар републикански път. Преди една година манастирът изважда констативен нотариален акт с трима души свидетели и решават да ме отстранят от ползване. Какъв нотариален акт, като мястото е било държавно шосе?"
От манастира контрират, че преди три години са си върнали собствеността над имота и от началото на този месец го отдават под наем на фирма. Още първия ден обаче се стига до пререкание. "Сложихме жилетките, пуснахме касовите апарати, започнахме да таксуваме, може би след 15 минути дойде полиция, накара ни да си покажем документите. Имаме договор с манастира, кадастрална карта има и нотариален акт", нахъсана е наемателката на паркинга Жана Апостолова. Тя всъщност е леля на секретаря на манастира, станал депутат от „Има такъв народ“ Васил Апостолов. Съпруга е на чичо му Лазар. „Навързани са като свински черва!“, вметва с насмешка за създадените взаимоотношения в манастира ресторантьорът. И уточнява: „Самият факт, че новата наемателка носи фамилията на манастирския секретар Апостолов, е пример за конфликт на интереси, не е ли така? Дойдоха много журналисти, един не се заинтересува на каква земя е бистрото й „Чардака“. Да поразровят, ще се хванат за главата, като разберат истината. Заведението е на общинска земя. Общината не прибира наеми за него. Дадено е без да има решение на общинския съвет.“
А епископ Сионий се е подпрял на жезъла си, със самочувствие на някой светия, слязъл от манастирските икони. И се заканва да търси правата си по съдебен път. Твърди, че около манастира има още около 50 имота, които били заграбени, но щял да си ги върне, за да служат за благото на обителта.
„Лицемири, какво благо на манастира! Вижте къде са сложили микробус и камион, точно пред ресторанта ми. Игуменът е наредил да стоят там, цял месец пречат на законните сергии да работят. Хората, дето изкарват някой лев да хранят семействата си, са принудени да спрат работа. „Ела да целунеш на игумена ръката и всичко ще се оправи!“, казал шофьорът на игумена.“, възмущава се ресторанторът Георги Паунов. И допълва: „Аз точно това искам, да се реши спорът в съда. А не да се размахват разни уж нотариални актове. Главният им довод е, че от АПИ нямали претенции към паркинга. Възможно е. В случая по неволя защитавам интереса на държавата. Защото не може така да махнеш с ръка и да кажеш: „Хайде, взимай го паркинга, ние от Пътната агенция няма да оспорваме!“. Да, но този имот е държавен, АПИ е държавна агенция, следователно трябва да защитава имотите на държавата. А не го прави. Чувам версията, че някой по-голям началник се е обадил на АПИ да не се бъркат и да стане както иска игуменът. Възможно е. Нали знаете какви големци идват на посещение в Бачковския манастир, колко му е някой от тях да даде дума, че няма да троши хатъра на Сионий. Нали паркингът не е негов, държавен е.
Същото нещо щеше да е, ако кметът на асеновградската община не беше се съдил с манастира за терена, върху които са сергиите. И да беше махнал с ръка: „Владико, твои са, няма да спорим!“. Но той знае, че това са общинските имоти и не се съгласява. Нали затова е избран за кмет, да защитава интересите на общината, а не да угажда на Сионий!
Преживелият 2 и 200 в живота си като бизнесмен Георги Паунов е категоричен, че е в правото си да ползва паркинга: „Този имот е върху бившия републикански път, аз го поддържам. Твърдя, че е в по-добро състояние дори от сегашното шосе за Смолян. Никой не може, освен с решение на Министерски съвет, да придобие собственост върху него. Както плажовете край морето, така и всички републикански пътища не могат да бъдат частни, държавни са. Но игуменът Сионий размахва някакъв констативен нотариален акт. Не може държавата, респективно аз, да го ползвам десет години, а той да го придобие по давност. Депутатът Васил Апостолов върши всички тези неща - праща проверки, бърка се в работата на полицаите и проверяващите органи. От позицията си на народен представител. Но казва, че го прави като секретар на манастира, бил назначен там с договор. Държи се много арогантно, да не казвам и други неща. С игумена показват решение на Висшия конституционен съд , но то се отнася за друг имот - за ивицата от същия този паркинг нагоре към манастира, където има незаконни сергии. Тази ивица те са я завзели, или заграбили от общината, без решение на общинския съвет. Те спечелиха това дело, но по какъв начин, това е друго нещо.”
На 4 октомври трябваше да има трето заседание в Районния съд в Асеновград по казуса за паркинга. От манастира обаче са се отказали да се явят. Притеснени, че ще загубят. А може да се получили обещание от някоя държавна институция на жълтите павета, че ще стане както иска Сионий. Вероятно след обаждане по телефона от някой височайши столичен големец. От тези, които идват на гощавка при игумена в Бачковския манастир.

Публикувана на
14 Септември 2021 година