Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Пак раздор за парите на районните кметства

Видяна: 28480 пъти

Парите за районните кметства в Пловдив отново вкараха клин между част от съветниците и общинската администрация. По време на сесията старейшините от ГЕРБ за пореден път предложиха увеличаване на парите на районните кметства. Това стана при обсъждането на точката за корекция на бюджета на Младежки център.
Общата сума за "Централен", "Западен" и "Южен" е в размер на 1.7 млн. за ремонт на улици, изчисли зам.-кметът Величко Родопски. От ГЕРБ обаче поискаха и 120 000 лв. за новите детски площадки в парк "Каменица" на район "Източен". Други 40 473 лв., които са били задържани от комуналните фирми, пък да се дадат на "Северен".
"Изобщо не съм съгласен с тези неща, не са минали комисии, не съм запознат с тези неща", възропта зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Той получи подкрепата на Веселина Александрова от "Демократична България", която призова подобни предложения да се включат за обсъждане в комисия, за да се вземе адекватно решение.
В крайна сметка предложението за увеличаване на бюджетите на районните кметства не се прие. Вносителят Величко Родопски обаче одобри на район "Северен" да се дадат задържаните 40 473 лв.
Групата на ГЕРБ поиска 10-минутна почивка преди да бъде обсъдено предложението на градската администрация за допълнителните 3 млн. лв. за превозвачите. Сумата е необходима, за да се компенсират загубите във връзка с ограниченията заради коронавируса. Предложението дойде от председателят на групата Йордан Илиев.
Напрежението в залата на Общинския съвет заради идеята транспортните фирми в града да бъдат компенсирани нажежи атмосферата още в началото на редовното заседание на Общински съвет – Пловдив при приемането на дневния ред. "Демократична България" гласува против точката да влезе в извънреден порядък. "Последователни сме в нашата позиция в 12 без 5 да се внасят предложения. Заместник-кметът Тодор Чонов обеща, че съветниците ще участват в разглеждането на възможностите и правното обосноваване на допълнителната компенсация. Това не се случи", аргументира се Йордан Иванов. При гласуването 36 съветници подкрепиха включването на предложението, един гласува с "въздържал се". /марица

Публикувана на
14 Септември 2021 година